Сайтът YouTube-mp3.org преустанови дейност

След съдебни действия предприети от организациите на звукозаписни компании в САЩ и Великобритания, на 7 септември 2017г., най-големият сайт за незаконно "извличане"на музика (stream ripping) - YouTube-mp3.org, преустанови дейност в световен мащаб. Базираният в Германия сайт с 60 милиона посетители на месец от цял свят, няма да нарушава правата на артистите и звукозаписните компании в бъдеще.

Сайтове като YouTube-mp3.org изтеглят аудио файл от аудиовизуално произведение - обикновено музикален видеоклип, и го представят на потребителите като безплатен и постоянно достъпен за даунлоуд (download). Тези платформи използват високите нива на посещаемост на потребителите, за да генерират всеки месец огромни рекламни приходи от световни търговски марки, като същевременно не заплащат полагаемото се авторско възнаграждение на изпълнителите, продуцентите и съдателите на музикални произведения.

Коментирайки съдебното решение, г-жа Франсис Мур - Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) споделя: "Днес музикалните компании и лицензираните цифрови услуги работят заедно, за да предложат на феновете повече възможности отвсякога, да слушат легално музика, когато и където пожелаят. Стотици услуги дават достъп до над 40 милиона песни и това осигурява възнаграждения за изпълнителите и звукозаписните компании. Нелегалните сайтове не трябва да застрашават това и ние ще продължим да предприемаме действия срещу тях. "

Г-н Кари Шърман - Председател на борда и Главен изпълнителен директор на Асоциацията на Звукозаписната Индустрия в Америка (RIAA) добавя: "Това е значителна победа за милионите музикални фенове, за създателите на музика, както и за легалните музикални услуги", "Един от най-активните сайтове за stream ripping е затворен. Такива сайтове подкопават легитимния пазар, както и възнагражденията на творците по целия свят. Бързото и успешно приключване на този случай трябва да изпрати сигнал до всички подобни платформи.“

Г-н Джеф Тейлър - Главен изпълнителен директор на Звукозаписната Индустрия на Великобритания (BPI) заявява своята позиция: "Този нелегален сайт не само даваше възможност за незаконно извличане на музика, той ощетяваше артистите. Повечето фенове разбират, че легалният достъп до музика, поддържа любимите им артисти и позволява на звукозаписните компании да откриват следващо поколение таланти. Музиката е на прага на вълнуващо бъдеще в епохата на стрийминга, но само ако предприемем решителни действия срещу закононарушителите, които разпиляват нейната стойност."

Незаконното изтегляне на файлове от аудиовизуални произведения (stream ripping) е заплаха за цялата музикална екосистема, включително за цифровите платформи, които отговорно се опитват да привличат слушатели и да регистрират абонати на лицензирани цифрови услуги. Световната звукозаписна музикална индустрия ще продължи да предприема решителни действия, за да се справи с проблемите, породени от дейността и на други сайтове за незаконно извличане на музика.

*Stream ripping - процес на създаване на файл готов за изтгегляне от съдържание, което се предава онлайн в реално време. Това е най-разпространената форма на нарушаване на авторското и сродните му права в интернет.

Източник: IFPI