Годишен доклад Connecting with Music (Music Consumer Insight Report 2017) на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI), Септември 2017 г.

На 19 Септември, Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) публикува своя годишен доклад Connecting with Music (Music Consumer Insight Report 2017), който изследва нагласите на потребителите на музика. Проучването на Ipsos Connect е проведено на 13 от водещите музикални пазара в света – територии, които представляват 85% от световния музикален пазар.

Основните изводи в доклада посочват, че младите фенове по света са силно ангажирани с музиката, особено потребителите във възрастовата група 13-15 години, като 85% от тях използват стрийминг услуги. По данни за 2017 г. , 45% от музикалните фенове в световен мащаб използват лицензирани аудио стрийминг услуги за достъп до музика (37% през 2016 г.), а смартфонът е основното устройство за достъп за 90% от потребителите на платени музикални услуги. Използването на смартфони за потребление на музика нараства на всички изследвани пазари, достигайки 84% сред потребителите в категорията 16-24 г.

„Разликата в стойността" (The Value Gap) - несъответствието между стойността, която някои цифрови платформи извличат от музиката и стойността, която се връща като възнаграждение към притежателите на права, продължава да бъде проблем за индустрията. Услугите, даващи достъп до „съдържание качено от потребителите“ (User Uploaded Content - UUC), като YouTube, все още не плащат справедливо възнаграждение на музикалната общност за използването на музика и видео продукти с музикално съдържание. 85% от посетителите на YouTube използват сайта за достъп до музика, а 76% от тях търсят музика, която вече познават.

Нарушаването на авторското и сродните му права, продължава да бъде сериозен проблем за музикалната общност. 40% от потребителите осъществяват достъп до нелицензирана музика, като 35% от тях незаконно „извличат" музика (stream ripping). Най- много са нарушителите на възраст от 16 до 24 години - 53% от изследваната група в тази възрастова категория. За нарушенията допринася и политиката на някои от най-често използваните търсачки. В доклада се посочва, че 54% от потребителите, които изтеглят музика незаконно, използват услугите на Гугъл (Google) за търсене на достъп до нелицeнзирана музика.

В коментар на г-жа Франсис Мур - Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) се казва: „Този доклад показва някои невероятни тенденции определящи тази новата ера, в която феновете по света се наслаждават на музиката и се свързват по много и различни начини с любимите се изпълнители.“ Във връзка с изграждането на глобална дигитална среда, г-жа Мур подчертава огромната работа и приноса на звукозаписните компании и техните партньори, за лицензирането на над 40 милиона песни, достъпни за феновете чрез стотици цифрови услуги по целия свят.

Звукозаписната индустрия продължава да се развива успешно, а феновете по света се ангажират по вълнуващ начин с музиката – продължава г-жа Мур. Звукозаписните компании знаят, че в основата на този ангажимент е именно музиката, в която те продължават да вярват, да инвестират, да се борят за нейното развитие и защита.

За продължаващите предизвикателства пред индустрията породени от „разликата в стойността“(The Value Gap), г-жа Мур заявява, че световната музикална общност е обединена в решимостта си за справяне с проблема и призова политиците също да противодействат на несъответствията на пазара, които той поражда.

Докладът Connecting with Music (Music Consumer Insight Report 2017) може да изтеглите от тук