„Цената на творчеството" - цената на музиката

Днес, в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ бе излъчена рубриката „Цената на творчеството", в която основна тема бе развитието на музикалната индустрия в България и необходимостта от справедливо възнаграждение на творческия труд на изпълнители и продуценти.

Гости в студиото бяха г-жа София Щерева, Изпълнителен директор на ПРОФОН и известният български изпълнител Любо Киров. В дискусията бе обсъдена ролята на Дружествата за колективно управление на права, връзката им с продуцентите и изпълнителите, авторите и творците на музика, както и с крайните ползватели на звукозаписи и музикална видео продукция. Любо Киров подчерта, че справедливото възнаграждение за творците е мотивиращ фактор за създаването на нова българска музикална продукция.
В предаването бе излъчено интервю с г-жа Елена Кискинова, Изпълнителен директор на БАМП, в което представи дейността на Асоциацията. Тя обърна внимание на проблемните зони в звукозаписната индустрия, необходимостта от актуализиране и модернизиране на европейското и национално законодателството в сектора, както и акцентира върху ролята на образованието за изграждане на правилни потребителски навици в младите хора както ефективен подход в съвременната борба срещу музикалното пиратство.
В предаването с видео интервю се включи и г-н Атанас Димитров, Председател на УС на БХРА. В подкрепа на музикалната индустрия той сподели, че развитието на икономиката в страната трябва да стимулира българското производство и в частност появата на нова българска музика.
Рубриката „Цената на творчеството"- цената на музиката, може да гледате тук.

Източник: БНТ