Световният музикален пазар отбеляза ръст от 8,1% през 2017г.

За трета поредна година, музикалната индустрия отчита ръст, като коефициентът от 8,1% за 2017 г. е най-високият от началото на неговото измерване през 1997 г. (3,6% през 2015 г. и 5,9% през 2016 г.) Новината бе разпространена от Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI)* на пресконференция в Лондон по повод годишния доклад за развитието на световния музикален пазар (Global Music Report 2018), публикуван вчера, 24 април 2018 г.

Данните от доклада сочат, че в световен мащаб, приходите на индустрията през изминалата година са 17,3 милиарда щатски долара, но въпреки отчетения през 2017 г. ръст от 8,1%, те достигат едва 68,4% от пика на пазара през далечната 1999 г.

И през 2017 г. стриймингът продължава да бъде най-бързо растящият източник на приходи в индустрията. Потребителите на платени стрийминг услуги достигат 176 милиона, което стимулира нарастването на приходите в сектора с 41,1% в сравнение с данните от предходната година. Ръстът в използването на стрийминг услуги компенсира спада от 20,5% в приходите от „изтегляния“ (download) и спада от 5,4 % в приходите от продажби на физически носители, като общите приходи от дигитални продажби достигат дял от 54% и за първи път надхвърлят половината от всички приходи. 

Основни данни за 2017 г.:
· Глобален ръст на приходите: +8.1%
· Пазарен дял на приходи от дигитални продажби: 54%
· Ръст на приходи от дигитални продажби: +19.1%
· Ръст на приходи от стрийминг: +41.1%
· Приходи от физически продажби: -5.4%
· Приходи от даунлоуд: -20.5%

По повод данните изнесени в доклада, Главният изпълнителен директор на IFPI г-жа Франсис Мур, коментира: "Измина още една невероятно вълнуваща година за музиката. Работата и инвестициите на звукозаписните компании дадоха възможност на брилянтни артисти да достигнат до феновете по целия свят, като озвучат живота им и поднесат все по-богати и пълноценни начини те да се наслаждават на любимата си музика. Индустрията върви в положителна посока на възстановяване, но е ясно, че състезанието далеч не е спечелено. Звукозаписните компании продължават усилията си да стабилизират пазара, а ние всички продължаваме кампанията за отстраняване на „разликата в стойността (The Value Gap)“. С акцент върху най-големия проблем за музикалната индустрия в световен мащаб, в своето изявление г-жа Мур отбелязва, че намирането на решение по законодателен път на несъответствието между приходите, които някои онлайн платформи генерират и възнагражденията които те изплащат на правоносителите (The Value Gap), е от съществено значение за изграждането на правилна и справедлива среда за успешното развитие на музиката. По тази тема, световната музикалната общност е обединена и призовава политиците към законодателни действия, които да гарантират, че отговорността на някои платформи във връзка с авторското право и сродните му права се прилага правилно и последователно, и това ще ги задължи да се лицензират за разпространението на музика и видео продукция с музикално съдържание.

Данните за развитието на българския музикален пазар през 2017 г. също показват нарастване на общите приходи с 8% - резултат напълно съпоставим с глобалното нарастване на приходите в индустрията. Основните световни тенденции се отчитат и у нас: намаляване на приходите от продажби на физически носители, процес който се компенсира от нарастване на приходите от стрийминг категориите, кaто за изминалата година този ръст е 36% в сравнение с данните за 2016 г. Продължаващата и през 2017 г. тенденция на спад в приходите от продажби на физически носители засяга почти всички категории в сектора, с изключение на виниловите плочи, където през последните 10 години се отчита ръст на почти всички пазари. По данни на БАМП, за четвърта поредна година българският пазар също отчита ръст в този сегмент, като за 2017 г. нарастването надхвърля 50%. Приходите от абонаментен аудио стрийминг отново показват, че местният пазар е в синхрон с глобалната тенденция за по-голямо търсене и използване на лицензирани музикални услуги, а отчетеният ръст за изминалата година достига почти 60%.

По данни на годишния доклад за развитието на световния музикален пазар (Global Music Report 2018) на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI), най-успешният сингъл за 2017 г. е Shape of You на Ed Sheeran. На второ място е Despacito на Luis Fonsi, следван от Something Just Like This на The Chainsmokers and Coldplay. Най-добре продаваният албум за 2017 г. е ÷ на Ed Sheeran, следван от Reputation на Taylor Swift.

Източник: IFPI