Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) пусна Доклад за потребителските нагласи в сферата на музиката за 2018

Задълбочено проучване на навиците за слушане на музика в глобален мащаб

Лондон, 9-ти Октомври 2018 – Днес Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) пусна своя Доклад относно потребителските нагласи в сферата на музиката за 2018. Докладът изследва отношението на потребителите на музика от 16 до 64 години в рамките на 20-те най-големи световни музикални пазари.

Основни моменти в доклада:

• Музиката е неразделна част от нашия живот: Средно статистически всеки един от нас се наслаждава на музика по 17.8 часа на седмица, като автомобилът се оказва най-предпочитаното място за слушане на музика.

• Стриймингът на практика е повсеместен: 86% слушат музика чрез платформи за on-demand streaming. Младите музикални потребители са най-запалените стриймъри - 57% от потребителита на възраст 16-24 години ползват платени аудио стрийминг услуги.

• Потребителите имат специално отношение към местните музикални жанрове: Музикалните потребители предпочитат местните музикални жанрове, като 66% от потребителите в Япония слушат J-Pop, 69% от потребителите
• във Франция слушат Variété Française, а в Бразилия 55% слушат música popular brasileira.

• Търсенето на лицензирана музика доминира на бързо развиващите се музикални пазари: 96% от потребителите в Китай и 96% в Индия слушат музика с уредени права.

• Продължават да доминират услугите, свързани с качване на съдържание от потребителите: Почти половината от времето, прекарано в слушане на музика по желание е в YouTube.

• Нарушаването на авторското право и сродните му права остава основен проблем: Над една трета (38%) от потребителите достигат до музика чрез методи, които са в нарушение на закона – най-разпространеният сред тях е stream ripping (32% от потребителите).

Франсис Муур, Изпълнителен Директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI), коментира:

“Тазгодишният Доклад за потребителските нагласи в сферата на музиката за 2018 разкрива как записаната музика е втъкана в живота на феновете от цял свят. Все по-достъпна, тя продължава да намира разпространение чрез различни формати, жанрове и технологии.

Звукозаписните компании работят със своите партньори за съхраняването и развитието на музикалното богатство и разнообразие, за да радват хората, а музиката да продължи своето вълнуващото пътешествие по света.

Този доклад показва и предизвикателствата, пред които музикалната общност е изправена. От една страна, това е нарастващата заплаха от нарушаване на авторското право и сродните му права в дигитална среда, а от друга - невъзможността да се постигне справедливо възнаграждение от някои платформи и услуги, които дават достъп до качено от потребителите съдържание. Политиците в цял свят анализират тези проблеми и все по-активно се ангажират с тяхното решаване.“

Ина Килева, Изпълнителен Директор на Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП), отбеляза:

„ Стриймингът е предпочитаният начин за достъп до музика и у нас. В България активните потребители на легални дигитални услуги са над 100 000 души, а сред тях преобладават младите професионалисти от големите градове. Наблюдава се интерес към разнообразна и разнородна по жанр и стил музика. Показателен в това отношение е фактът, че у нас 100-те най-стриймвани песни формират едва 5% от общия брой стриймвания.

Противно на отбелязаната в Доклада тенденция на повишен интерес към местната музика, търсенето на българска музика остава по-слабо спрямо чуждестранната.

И друг любопитен момент в потребителските нагласи на българина – ползването на дигитални услуги става масово от настолни компютри, а достъпването до музика чрез мобилни устройства у нас е под средното за света.”

Докладът на IFPI може да изтеглите от тук

Източник: БАМП