Новини архив 2008
Датският съд потвърди незаконната дейност на pirate bay и разпореди додтъпа до него да бъде блокиран от интернет доставчик PDF Печат Е-поща
Лондон, 27 ноември  2008
Съдебното решение дойде седмици преди стартиране на делото в Швеция  –
Музикални компании от цял свят приветстваха знаковото постановление, отнасящо се до добре познатия пиратски дистрибутор на музика, книги и филми. Решението на съда е потвърждение за незаконната дейност на Шведския “Pirate Bay” и постави изискване към датски Интернет доставчик да предприеме мерки, за да блокира достъпа до сайта.
Продължение...
 
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) похвали България за добрата работа на МВР и специално сектор “Компютърни престъпления” PDF Печат Е-поща
13 Ноември 2008 г.
МВР  Новини
“Властите в България закриха сайта Torrentvalley.com, един от най-големите доставчици на торент услуги, който накърняваше авторските права”, се казва в съобщението.
Продължение...
 
Torrentvalley.com беше закрит от Властите в България PDF Печат Е-поща
София, 12 ноември 2008
Властите в България закриха сайта Torrentvalley.com, който бе основен доставчик на торент услуги чрез BitTorrent, позволяващ на потребителите си да копират и разпространяват музикални файлове, нарушаващи авторското право.
Продължение...
 
Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" PDF Печат Е-поща
Служители на Дирекция “Противодействие на организираната и тежка престъпност” извършиха проверка на двата най-големи интернет доставчици в гр. Ямбол

Това е поредната акция на служителите на реда срещу нелегалното разпространяване на защитени интелектуални продукти. Иззети са 8 сървъра с над 7 терабайта музика,  филми и софтуер.
Продължение...
 
Европейски платинени награди на IFPI – Q3 2008 PDF Печат Е-поща
22 октомври 2008
WESTLIFE ДОМИНИРАХА НА ПЛАТИНЕНИТЕ НАГРАДИ НА IFPI

Ирландската банда Westlife грабна от Платинените награди на IFPI за три отделни албума в края на 2008г. Албумите спечелиха Платинени награди поради преминаването на границата от един милион продажби в Европа.
Продължение...
 
Интернет досътавчици започват да изпращат предупредителни писма PDF Печат Е-поща
Четвъртък, 2 октомври 2008

От Робърт Аштън
Първите доказателства за успеха на историческият меморандум за сътрудничество сключен между BPI, Правителството и Индустрията на Интернет услугите за пресичане на незаконното споделяне на файлове идват със започналото изпращане на предупредителни писма от шестте водещи Интернет доставчика до техни клиенти нарушители.
Продължение...
 
Нова организация ще представлява индустрията PDF Печат Е-поща
26 септември, 2008
До историческо споразумение се стигна вчера между осем представители на индустрията, включително BPI и AIM, с подписването на което се цели създаването на нова организация, която ще изразява  “обединения глас на индустрията”. Тя ще се оглавява от председателя на BMR Анди Хийт и изпълнителния директор Фергал Шаркий.
Продължение...
 
Полицията затваря главен италиански форум за споделяне на музикални файлове PDF Печат Е-поща
Лондон, 1 юли 2008
Четирима заподозрени оператори на популярен музикален форум нарушаващ авторските права се сблъскаха с тежки глоби и потенциални присъди затвор, след като Италианската полиция затвори сайта и конфискува сървъри и хиляди нелегални файлове и дискове.
Продължение...
 
Звукозаписната индустрия приветства ареста на британски dj по подозрения в музикално пиратство PDF Печат Е-поща
Мадрид, 19-ти юни 2008
Звукозаписната индустрия днес приветства новините, че Guardia Civil в Испания е арестувала DJ по подозрения в музикално пиратство. Британецът, който е пребиваващ в Майорка е заподозрян в продажба на нелегални копия на албуми с DJ миксове. Предявени са обвинения, фокусирани върху предполагаемите продажби на огромен брой нелегални копия от тези албуми на някои от баровете и клубове там, наброяващите 200 на брой.
Продължение...
 
Финландският апелативен съд постанови: операторите на финландсkata bittorrent мрежа са намерени за виновни за нарушаване на авторското право и сродните му права PDF Печат Е-поща
Хелзинки, 19-ти юни 2008
На 12 оператора на peer-to-peer мрежата Finreactor им бяха повдигнати обвинения днес от Апелативния съд на Турку във Финландия. Finreactor беше мрежа с 10 000 регистрирани потребители ползващи BitTorrent. Финландското национално бюро по разследвания извърши проверка на сайта през декември, 2004г.
Продължение...
 
IFPI приветства ареста на dj във връзка с продажба на 150 пререлийзи на албуми PDF Печат Е-поща
Лондон, 11-ти юни 2008г.
Международната звукозаписна индустрия днес посрещна новината за ареста на мъж от полицията във Великобритания, заподозрян в продажба на голямо количество от пререлийзи на албуми в eBay, седмици преди тяхното официално  пускане на пазара.
Продължение...
 
ОТВОРЕНО ПИСМО PDF Печат Е-поща

13 Май 2008

До
Проф. Стефан Данаилов
Министър на културата на Република България

О Т В О Р Е Н О    П И С М О
От
Сдруженията за колективно управление на права, творческите съюзи, асоциации и браншови организации, представляващи креативния авторскоправен сектор

Относно: Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права/ЗИД на ЗАПСП/ в редакцията му от м. април 2008 година, предложен от Министерство на културата
 
    Уважаеми господин Министър,

Обръщаме се към Вас във връзка с подготвения проект от Министерство на културата за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права в редакцията му от м. април т. г. с молба същият да бъде спрян поради абсолютната му непригодност да послужи за целите, които се очакват от него.

Продължение...
 
Антимафиоти спряха нелегално разпространяване от местен интернет доставчик на защитени обекти на авторското право PDF Печат Е-поща

05 Май 2008г.
При проведена спецоперация вчера служители от ГДБОП-НСП и хасковските антимафиоти иззеха четири сървъра, филми, софтуер, разпространявани свободно към над 5 хиляди абоната на интернет-доставчика.

Продължение...
 
Информационна кампания помага на родители и учители да съветват децата по въпроса за световно разпространения даунлоуд на музика PDF Печат Е-поща
Лондон, 30-ти април, 2008г.
Ново многоезично ръководство “Младите хора, Музиката и Интернет” предназначено за десетки хиляди училища в 21 държави
Проучване сочи, че всяко второ дете между 9 и 14 години сваля музика без родителски надзор
Продължение...
 
Oсем албума грабнаха своите първи платинени награди на IFPI PDF Печат Е-поща
IFPI Платинени Европейски Награди – Q1 2008
15 април 2008

Осем албума спечелиха своите първи Платинени Европейски Награди на IFPI в първата четвърт на 2008г. Наградите отбелязват техните постижения в осъществяването на продажби от над един милион копия в цяла Европа.
Продължение...
 
Звукозаписната и филмова индустрии в мексико обединяват усилия срещу пиратството PDF Печат Е-поща
Мексико Сити, 2 април 2008г.
Организациите на Звукозаписната и филмова индустрии в Мексико се обединиха за създаване на нова анти-пиратска структура, представляваща интересите и на двете страни. АРСМ (The Asociacion Protectora de Cine y Musica Mexico) ще се бори едновременно с проблемите произтичащи от физическото и дигитално пиратство в страната.
Продължение...
 
Компания – собственик на търговски обекти, е получила иск за 300 000 британски лири PDF Печат Е-поща
Сряда, 12-ти Март, 2008г.
Компания – собственик на търговски обекти, е получила иск за 300 000 британски лири, след като е намерена за виновна, позволявайки на търговци да продават фалшифицирани стоки.
Продължение...
 
Четирима са намерени за виновни във връзка с измама с пиратски cds за 5 милиона британски лири PDF Печат Е-поща
Лондон, 7-ми март 2008г.

- Нелегално внесени пиратски CDs от Република Чехия са продавани на сергии и в магазини в Лондон и Югоизточна Англия

- Наказания с лишаване от свобода и искове за претърпени загуби на нарушителите служат като предупреждение към търговците на пиратски дискове

Продължение...
 
EMI остава член на IFPI PDF Печат Е-поща
Лондон, 10-ти март 2008
Водещата звукозаписна компания EMI обяви, че остава член на IFPI, асоциацията която представлява звукозаписната индустрия по цял свят.
Продължение...
 
Служители на “Икономически полиция” иззеха над 9 хиляди пиратски диска PDF Печат Е-поща

28 Февруари 2008 г. 

Акцията е проведена на столичния пл.”Славейков”. Трима са задържани в момент на доставка на контролирано поръчани продукти.

Продължение...
 
Френската полиция извърши внезапна проверка на боливуд магазин PDF Печат Е-поща
Лондон, 18 февруари 2008г.
Действията разкриха разпространението на боливуд пиратството в европа
Продължение...
 
Изпълнителите и звукозаписната индустрия приветстват днес съобщението, че Европейската комисия ще работи за постигане на справедливост по отношение срока на защита на авторското право и сродните права PDF Печат Е-поща
Брюксел, 14 Февруари 2008

Комисарят МакГрийви обяви своето намерение да даде ход на предложение за продължаване на срока на защита на звукозаписите в Европа
Продължение...
 
Британското правителство да окаже натиск за оказване на съдействие от интернет доставчиците PDF Печат Е-поща
Лондон, 12-ти февруари, 2008г. – Международната звукозаписна индустрия приветства днес новините, че Британското правителство планира да осигури по-значима роля от страна на Интернет доставчиците в борбата с музикалното онлайн пиратство. Новината е един тласък по отношение на кампанията за съдействие  на  доставчиците предоставящи Интернет услуги, което има широка подкрепа от творческите индустрии.
Продължение...
 
Звукозаписната индустрия засилва кампанията срещу интернет пиратството в Китай PDF Печат Е-поща

Пекин, 4-ти февруари, 2007г.

Ново съдебно дело заведено срещу Baidu
Действия срещу Sohu за нарушение на авторското право и сродните му права
Yahoo China отказва да спази постановление на съда за нарушаване на закона за авторското право и сродните му права

Продължение...
 
Цитати от дигиталния музикален отчет на IFPI за 2008 PDF Печат Е-поща
“Интернет пространството не трябва да се превръща в Дивия Запад на високите технологии, в зона на беззаконието, където нарушители могат нагло да ограбват нечии произведения, или още по-лошо - да търгуват с тях в абсолютна безнаказаност.”

Николас Саркози, Президент на Франция

Продължение...
 
Доклад на IFPI за дигиталната музика – основни моменти PDF Печат Е-поща

ВЪВЕДЕНИЕ

Джон Кенеди – да превърнем отговорността на Доставчиците на интернет услуги /ДИУ/ в реалност през 2008 г.

В музикалната индустрия се извършва истинска революция при адаптирането на звукозаписните компании към новото цифрово пазарно пространство. Осъществява се и друга всеобхватна промяна – отговорността на Доставчиците на интернет услуги /ДИУ/ е вече приемлива идея.

Продължение...
 
“Най-успешни изпълнители през граница” – Европейските изпълнители с мелодии към бъдещето PDF Печат Е-поща
Комисарят Ян Фигел ще представи награди в 10 музикални категории, както и индивидуални изпълнители, като признание за техния успех в продажбите на албуми, както и турнета извън държавите, в които творят. Церемонията ще се състои в Кан на 27 януари 2008 г., по време на шоуто за откриване на Международния музикален фестивал МИДЕМ.
Продължение...
 
Шведски прокурор подаде обвинения срещу “pirate bay” PDF Печат Е-поща
Стокхолм, 31 януари, 2008г. – Прокурор в Швеция повдигна днес обвинения срещу Pirate Bay, международния двигател за нелегално споделяне на файлове. Обвиненията за подготовка и съучастие в посегателството върху авторското право и сродните му права са повдигнати срещу четирите лица, които са инвестирали в Pirate Bay и са го ръководели.
Продължение...
 
Eвропейският съд праща ясен сигнал, че страните членки трябва да намерят правилния баланс между пиратството и правоприлагането по отношение правата на интелектуалната собственост PDF Печат Е-поща
Брюксел, 29 януари, 2008 г. – Звукозаписната индустрия ще продължи усилената кампания срещу Интернет пиратството, следвайки днешното решение на Европейския съд, засягащо защитата на правата на интелектуалната собственост. Постановление по случая “Promusicae v.Telefonica” потвърждава,  че страните-членки могат да продължат да изискват разкриване на данни по граждански дела.
Продължение...
 
МИДЕМ: Мениджърът на U2, МакГинес, добави гласа си към дебата за Интернет доставчиците и споделянето на файлове PDF Печат Е-поща

28 януари, 2008г
от Хана Емануел

Мениджърът на U2, МакГинес, добави името си към нарастващия списък от страни, призоваващи доставчиците на Интернет да поемат отговорност за нелегалното споделяне на информация, което се извършва в техните мрежи.

Продължение...
 
От името на повече от 100 000 изпълнители, звукозаписни компании, композитори, издатели и разпространители PDF Печат Е-поща
24 януари, 2008-01-28
До Комисар Чарли МакКрийви
Вътрешен пазар и Услуги
Европейска комисия
Брюксел 1049

Уважаеми Комисар МакКрийви,

Относно: Справедлив срок на защита и хармонизация на музикалните копродукции
Продължение...
 
Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия /IFPI/ публикува своя доклад "Дигитална Музика 2008" PDF Печат Е-поща
“РЕВОЛЮЦИЯ, ИНОВАЦИЯ, ОТГОВОРНОСТ”

“2007 беше годината, през която отговорността на Интернет доставчиците започна да става приемлив принцип. 2008 трябва да е годината , през която това ще стане реалност.”
Продължение...