Любо Киров и JEREMY? влизат „В час по интелектуална собственост“

Момчетата от най-обичаната банда в съвременния бг рок – JEREMY?, и поп идолът Любо Киров ще бъдат посланици на образователния проект „В час по интелектуална собственост“.  В началния си етап кампанията на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще обхване училищата по изкуствата към Министерство на културата в София.  Първата си среща с бъдещите творци на България Jeremy? ще направят Музикалното училище на 5 март, а на 26 март Любо Киров ще сподели защо е важно да сме в час с правата си  пред възпитаниците на Училището по изящни изкуства.  

ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ТВОРЧЕСКИ ИНДУСТРИИ И ПРАВОНОСИТЕЛИ С ПРИЗИВ ДА НЕ СЕ ПРИЕМАТ ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РЕДАКЦИЯ НА ДИРЕКТИВАТА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО

Обръщаме се с това отворено писмо от името на група правоносители от музикалния, аудиовизуалния и спортния сектор по повод посоката на развитие на Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар.

Основните цели на Директивата бе да създаде правила за равнопоставеност на онлайн дигиталния единен пазар и да гарантира на европейските правоносители по-сериозни възможности за създаване и инвестиции в ново и разнообразно творческо съдържание за цяла Европа.

ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП

 

 Управителният съвет на Сдружение „Българската асоциация на музикалните продуценти” – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава, свиква редовно заседание на Общото събрание на 28.02.2019 г. от 16:00 часа на адреса на управление на БАМП, находящ се в гр. София, ул. „Поп Богомил” № 1, вх. А, ет. 4, офис 21, при следния дневен ред:

 

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред БТА: Искаме бъдещите творци на България да са в час с правата си


Момчетата от инди-рок групата Jeremy? са сред посланиците на „В час по интелектуална собственост“ – образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), който стартира през февруари в пет столични училища по изкуствата. Това издаде в интервю за БТА изпълнителният директор на БАМП Ина Килева. Фронтменът Ерсин Мустафов, китаристът Ташо Колев и Гергана Нойкова – текстописец и визионер зад публичния имидж на Jeremy?, ще споделят с избран випуск позицията си за защитата на авторското и сродните му права, както и любопитна история около създаването на един от големите си хитове.
Като успешен продуцент, ярък борец за правата на творците у нас и председател на Управителния съвет на БАМП за стойността на един музикален продукт в часовете по интелектуална собственост ще говори и Станислава Армутлиева. 

ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ПРАВА СЕ ОБЕДИНЯВАТ С ПРИЗИВ ЗА ЕФЕКТИВНО РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С РАЗЛИКАТА В СТОЙНОСТТА/THE VALUE GAP

13 декември, 2018 г. – Широка коалиция от притежатели на права призова трите европейски институции – Комисия, Парламент и Съвет, които обсъждат новата Директива за авторското право в Страсбург, да помнят първоначалната цел на законодателната инициатива, а именно – да се коригира изкривяването на цифровия пазар от действията на платформите със „съдържание, качено от потребителите“ (UUC).

Разликата в стойността/The Value Gap/Transfer of Value е несъответствието между стойността, която някои услуги, даващи достъп до „съдържание, качено от потребителите“,  извличат от творческото съдържание и приходите, които се връщат като възнаграждения към творците и правоносителите.

Пълният текст на писмото е по-долу.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПУБЛИКУВА ПЪРВИЯ СИ СПИСЪК ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА САЙТОВЕ ЗА НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ И ПИРАТСКО СЪДЪРЖАНИЕ

Европейската комисия публикува своя първи списък за наблюдение на сайтовете за нелегална търговия и достъп до пиратско съдържание извън ЕС, които нарушават правата върху интелектуална собственост и злоупотребяват с европейски продукти и творческо съдържание.
Списъкът има за цел да повиши нивото на информираност сред правоприлагащите институции и политиците в Европа за незаконния характер на тези сайтове, както и да фокусира вниманието на доставчиците на интернет с цел предотвратяване на злоупотреби с предоставяните от тях услуги.

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред "Труд": Над 100 000 души слушат легално музика у нас

Около 100 000 души са потребителите на легални музикални услуги на база абонамент в България. Това заяви в интервю за в. "Труд" председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Саня Армутлиева по повод нарастващата популярност на стрийминг платформите (YouTube, Spotify, AppleMusic) у нас. По думите й става въпрос предимно за млади хора, към които е насочена и кампанията на БАМП "В час по интелектуална собственост", която започва през февруари догодина.

„В час по интелектуална собственост“ стартира в 5 училища в София

Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е хоби, а средство за препитание за огромен брой хора? Колко време и средства се инвестират в една идея, за да може тя да се развие до готова песен, картина или фотоизложба? Защо в България е масово схващането, че когато един продукт е нематериален, то той ни се полага за безплатно ползване Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в кампанията си „В час по интелектуална собственост“.

ЗАБРАНЯВАТ ДОСТЪПА ДО ПИРАТСКИ САЙТОВЕ И В РУМЪНИЯ

Румънският съд разпореди на големите интернет доставчици в страната, сред които са пазарният лидер RCS&RDS, Telecom Romania, UPC Romania, Digital Cable System, AKTA Telecom и Nextgen Communication, да спрат достъпа до множество пиратски сайтове, начело с The Pirate Bay, Film HD и FilmeOnline, както и до сериозен брой огледални и proxy-сайтове за мигриращ алтернативен достъп до пиратско съдържание.

БАМП партнира с ТеРаПро за активна комуникация на филма: „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“, както и на свързаните с него интервюта с видни представители на българските творчески индустрии

Ина Килева – Изпълнителен Директор на БАМП и Лаури Рехард – Директор Лицензиране и Правни въпроси от Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия – IFPI, присъстваха на официалната премиера на филма „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“,която се състоя на 18 октомври в зала „Тържествена“ на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.