Споразумение за подкрепа на авторските права в африканската музикална индустрия

Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI), представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб и Африканската Регионална Организация за Интелектуална Собственост (ARIPO)* подписаха споразумение, което ще подобри правата на африканските артисти и тяхната музика.

Меморандумът за разбирателство, подписан от двете организации ще укрепи рамката на законите за авторски права и лицензирането на права за звукозаписи в целия африкански континент. Тази стъпка ще подкрепи африканските изпълнители и звукозаписните компании да получават справедливо възнаграждение като правоносители и ще стимулира развитието на африканския музикален пазар. Това ще е дългосрочен ангажимент за сътрудничество в различини области за съвместни мероприятия.

Коментирайки споразумението, г-жа Франсис Мур - Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) споделя: "Новата дигитална среда открива безпрецедентни възможности за африканските артисти и звукозаписни компании да достигнат до световната публика, ако дейността им се основава и е съпроводена от законите за авторското право и лицензионната инфраструктура."

Г-н Шейн Уотсън – Изпълнителен директор на Sony Music Entertainment Africa, председател на звукозаписната индустрия в Южна Африка и Южноафриканската асоциация за защита права на изпълнителите казва: "Ако всички ние работим заедно за създаването на безопасна среда за творците и носителите на авторски права и направим музиката достъпна за феновете - печелят всички. Това е важна стъпка в тази посока."

Генералният директор на Африканска Регионална Организация за Интелектуална Собственост (ARIPO) г-н Фернандо дос Сантос добавя: "Ние сме развълнувани от това стратегическо партньорство с Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI). Най-голямата ни надежда е организациите за колективно управление да станат по-активни при събиране и разпределение на авторски и лицензионни възнаграждения сред правоносителите, чиито произведения са били използвани и да се пробуди желание в потребителите да плащат за използване на защитено съдържание. Африканска Регионална Организация за Интелектуална Собственост (ARIPO) и нейните партньори ще се стремят да направят всичко възможно за подобряване на каузата в Африка, като по този начин ще осигурят защита и добавят ползи за африканския музикален пазар".


*Африканска Регионална Организация за Интелектуална Собственост (ARIPO) е междуправителствена организация, създадена за насърчаване на развитието на интелектуалната собственост в държавите - членки. До този момент в организацията членуват 19 държави от Източна, Южна и Западна Африка и се очакват нови партньорства.

Източник: IFPI