Ед Шийрън е най-продаваният музикален изпълнител за 2017г.

На 26 февруари 2018 г. в Лондон, Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) обяви Ед Шийрън за най-продавания музикален изпълнител за 2017г. (IFPI Global Recording Artist of the Year).

Третият му албум "÷" ("Divide"), издаден миналата година и включващ синглите "Shape of You", "Castle on the Hill", "Galway Girl" и "Perfect" придоби мулти-платинен статус за продажби в 36 държави. Това съвпадна и с платинения успех на сингъла "Shape of You" в 32 страни.

Наградата „Най-продаван музикален изпълнител“ и годишната класация „Топ 10“ на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) са първите и единствени, които отразяват пазарната реализация на артистите в световен план. Това включва физически продажби на албуми в различини формати - цифрови, CD и винил, както и на сингли - изтеглени и издадени, аудио стрийминг при поискване през цялата календарна година.

Ед Шийрън е петият носител на престижната награда след One Direction (2013), Тейлър Суифт (2014), Адел (2015) и Дрейк (2016).

Във връзка с полученото отличие, Макс Лусада, Главен изпълнителен директор на Warner Music Group и Председател и Главен изпълнителен директор на Warner Music UK, казва: "Да бъдеш обявен за най-голямата звезда с най-продаваните песен и албум в световен мащаб е резултат от години упорита работа, креативност и амбиция. Ед е невероятен композитор, вокалист и изпълнител, чиято способност да разказва истории и докосва публиката е това, което го отличава от тълпата. Той винаги е имал напълно автентична връзка с феновете си, които поставя на първо място. Поздравления за целия екип и всички в Warner, които допринесоха за невероятната история на успеха на Ед“.

В коментар на г-жа Франсиз Мур, Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) се казва: „ Успехът на Ед Шийрън е удивителен и доказателство за неговите възможности да композира и изпълнява музика, свързваща го с публиката.“

Относно годишната класация „Топ 10“ (Global Top 10), г-жа Мур коментира, че тази година тя отразява „кой кой е“ в популярната музика. Според нея всеки изпълнител с таланта, енергията и работата си има собствено влияние върху музикалната индустрия.

Дрейк, получател на наградата през 2016 г., е на второ място тази година с компилацията "More Life". Албумът постави стрийминг рекорд за 24 часа на музикалната платформа Apple Music, както и за първия ден от излизането му в Spotify.

На трето място е шестият албум на Тейлър Суифт "Reputation", издаден през ноември 2017 г. Той заема първо място в класацията Billboard 200, както и предни позиции в страни като Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Ирландия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Великобритания и САЩ.


(Снимка: Ед Шийрън. Източник: IFPI)

Източник : IFPI