Петъци на новата музика

Новата музика ще бъде достъпна от 00.01 ч. местно време всеки петък навсякъде по света

Накратко

Музикалната индустрия променя своите бизнес модели за дигиталната ера, предоставяйки музика както, когато и където потребителите пожелаят. Потребителите имат достъп до музиката чрез хиляди услуги, които оперират в цял свят. Артистите могат да са в постоянен контакт с почитателите си в цял свят чрез социалните медии.

Тези промени бяха изключително позитивни за потребителите и индустрията. И те проправиха  пътя за следващата логична стъпка: да се създаде единен ден за глобално първо издание на нова музика - с други думи да има един ден от седмицата, в който новата музика става достъпна на всички пазари.  

В момента новата музика става достъпна в различни дни в различните страни. Например, този ден във Великобритания е понеделник, в САЩ – вторник, в Япония – сряда, докато в Германия този ден е петък. Това няма особен смисъл, когато артистите искат да ползват глобални платформи като Twitter, за да представят своята нова музика. В днешния дигитален свят артистите искат почитателите им да имат достъп до парчетата им навсякъде в минутата, в която те са официално издадени. 

Това е причината вече да се водят дискусии, координирани от IFPI и ангажиращи всички заинтересовани партньори, за създаването на единен глобален ден за първо издание на нова музика. Целта е да се работи съвместно за постигането на резултат, който ще помогне на потребителите за достъп до новата музика като същевременно ще даде значителни ползи и за артистите, търговците на дребно и звукозаписните компании. 

Предложението

Въвеждането на глобален ден за първо издание на нова музика ще изпревари очакванията на потребителите и ще създаде единен ден за музикалните премиери в целия свят. Проектът предвижда всяка страна да прави това в петък в 00.01 ч.  местно време като световно утвърдено време за издаване на нова музика. Това би означавало, че дигиталните и физическите търговци на дребно ще могат да продават нови издания от този момент нататък. Тази нова система ще зачита времевите зони, което означава, че новата музика ще бъде достъпна от 00.01 часа в петък във всяка зона местно време. Така навсякъде феновете ще знаят да търсят предпочитаната от тях музика в петък, независимо къде се намират.

Какви са предимствата? 

Считаме, че този подход е печеливш за всички.

 Първо, това е страхотна новина за потребителите. Те знаят, че където и да са по света те могат да се сдобият с най-новото на пазара от петък в 00.01 ч. Ако нов албум или сингъл бъде издаден в световен мащаб, те няма да имат нужда да изчакват дните след премиерата, за да го получат от лицензираните услуги в страните си. Те ще научават за новите заглавия online и чрез социалните мрежи дори по-ефективно, отколкото правят това днес, и ще имат незабавен достъп до новите парчета. 

Артистите и звукозаписните компании също ще имат полза, тъй като денят на издаването ще бъде фиксиран във време от седмицата, което вероятно ще привлече максималното търсене от страна на потребителите. Петък 00:01 ще ползва и предимството на факта, че по-голямата част от закупуването на музиката в дигитални и цифрови формати става в края на седмицата. 

В свят, в който маркетингът и повишаващото се ниво на осведоменост все повече се осъществяват чрез глобалните онлайн платформи, това означава, че усилията, които се полагат, могат да се съсредоточат върху един ден. 

Въвеждането на единен глобален ден за първо издание трябва да привлече едновременно вниманието и очакването на нова музика навсякъде. Чрез съсредоточаването на цялата промоционална дейност в един ден това може да се превърне в  много повече от празник на новата музика. 

За физическите и дигиталните търговци, които оперират в повече от една страна, това ще улесни бъдещото планиране на дейността им, ще опрости поддръжката по веригата и планирането на продажбите, както и събирането на данни.

Как единният глобален ден на първо издаване ще стане реалност? 

Предвижда се Петъкът на новата музика да се въведе през лятото 2015г. в цял свят. 

Ще бъдат необходими промени в системите и сегашните практики. Затова ще бъдат нужни консултации между артисти, през предлагащите дигитални услуги, търговците на физически формати, съставители на класации, звукозаписни компании и други заинтересовани страни. За да се направи този преход ще е необходимо внимателно планиране. Осъществяването на тези промени ще донесе някои еднократни разходи към определени участници по веригата. Независимо от това, след като се направят тези промени, те ще подобрят живота на потребителите и ще  донесат търговски ползи за всички играчи в дългосрочен план.

Означава ли това, че всички звукозаписни компании ще публикуват всички нови албуми и сингли едновременно в целия свят?

Въпреки, че считаме, че звукозаписните компании ще изберат да издават по-голямата част от международния си репертоар на една и съща дата, вероятно ще има и изключения - може би определени от специални събития или графика на ангажиментите на артиста. Разбира се, има много артисти, чиято музика се издава само в една страна и този проект няма да промени това с друго, освен с това, че албумът ще бъде издаден в петък.