Последни Новини
ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща

До
Членовете на Общото Събрание на
Сдружение „Българска асоциация на музикалните продуценти” - БАМП


Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 01.11.2016 г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращам покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението.


ПОКАНА

ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП


Управителният съвет на Сдружение „Българската асоциация на музикалните продуценти” – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава, свиква редовно заседание на Общото събрание на 15.12.2016 г. от 15:00 часа на адреса на управление на БАМП: гр. София, ул. „Поп Богомил” № 1, вх. А, ет. 4, офис 21, при следния дневен ред:

1. Приемане на нови членове в Сдружението в случай на постъпили до датата на Общото събрание писмени молби до Управителния съвет за това.
2. Приемане на годишния отчет за 2016 г. на Управителния съвет на Сдружението.
3. Приемане на годишния доклад за 2016 г. на Контрольора на Сдружението.
4. Приемане на текущата финансова справка за бюджета на Сдружението за 2016 г.
5. Приемане на бюджета на Сдружението за 2017 г.
6. Приемане на стратегия за работата на Сдружението през 2017 г.


При липса на кворум, на основание на чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл. 34, ал. 2 от Устава на Сдружението, Общото събрание ще се проведе същия ден от 16:00 ч., на същото място и при същия дневен ред.
   

Управителен съвет на БАМП

 
Световната музикална индустрия отчита ръст от 3.2% за 2015 година PDF Печат Е-поща
За първи път приходите от дигитални продажби надхвърлят приходите от продажби на  физически носители
Продължение...
 
ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща
До
Членовете на Общото Събрание на
Сдружение „Българска асоциация на
музикалните продуценти” - БАМП


Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 10.03.2016 г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращам покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението.

ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП
Продължение...
 
ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща

До
Членовете на Общото Събрание на
Сдружение „Българска асоциация на
музикалните продуценти” - БАМП


Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 10.11.2015 г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращам покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението.

Продължение...
 
Дигитален музикален доклад на IFPI 2015 PDF Печат Е-поща
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) публикува Дигиталния музикален доклад за 2015 г.
 
Авторското право стимулира творческата енергия, растежа и работните места в Европа PDF Печат Е-поща

Традиционната среща, която се проведе на 25 ноември в Страсбург по инициативата на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) „Приятели на музиката“ мина под знака: Авторското право стимулира творческата енергия, растежа и работните места в Европа

Продължение...
 
Блокираха пиратския сайт Pirate Bay във Франция PDF Печат Е-поща

Организацията, защитаваща интересите на продуцентите на звукозаписи (SCPP) постигна успех с исковата си молба да бъде блокиран пиратският сайт Pirate Bay. Парижкият съд разпореди 4 френски доставчици на интернет (представляващи 90% от пазара) да предприемат всички необходими мерки за блокиране  достъпа до Pirate Bay, няколко прокси сървъри и огледални сайтове.

Интернет доставчиците разполагат с 15 дни, за да изпълнят заповедта, а преустановяването достъпа до сайтовете ще бъде в сила за период от 12 месеца. Методът за блокиране е оставен да бъде по усмотрение на доставчика и следователно могат да информират SCPP ако срещнат някакви трудности при прилагане блокирането на достъп. Съдът отхвърли довода на един от доставчиците на интернет услуги, целящ избягване на блокирането, с аргумента, че това е единственият реално ефективен начин в полза на праводържателите за справяне с онлайн пиратството.

По отношение на разходите, както стана ясно в решението Allostreaming, доставчици на интернет услуги могат да поискат от SCPP да им възстанови разходите за изпълнение.

Сайтът Pirate Bay вече е блокиран в общо 8 държави, с висящи процеси в Австрия и Швеция.

 
Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) "Инвестиции в музиката": Звукозаписните компании инвестират US$ 4.3 млрд. в Артисти&Репертоар (А&Р) и маркетинг PDF Печат Е-поща

25 Ноември 2014

  • Общата сума на инвестициите в А&P и маркетинг на звукозаписните компании надхвърля US$4.3 млрд. годишно и възлиза на над US$20 млрд. за пет-годишен период, по данни в доклада на IFPI “Инвестиции в музиката“
  • Инвестициите на музикалните компании в А&P и маркетинг нараства от 26% на 27% от приходите на индустрията в рамките на последните две години
  • Докладът ще бъде представен от Президента на IFPI Пласидо Доминго пред депутатите в Европейския парламент   в Страсбург  по време на традиционното годишно събитие „Приятели на музиката“

Звукозаписните компании остават основен двигател на музикалната индустрия в глобален мащаб чрез инвестиции, надхвърлящи US$4.3 млрд. в А&P и маркетинг, според последия доклад на IFPI, който очертава променящото се лице на музикалния бизнес.

Продължение...
 
Потреблението на музика е увеличило продажбите на технологии в Обединеното кралство с £ 11 млрд. PDF Печат Е-поща

Всеки 1% увеличение в търсенето на музика води до 1,4% скок в продажбите на смартфони и 2,2% за таблетки, установи проучване

 
Според доклад, публикуван от изпълнителния орган в музикалната индустрия BPI, предлагането на музика е ключово за търсенето на смартфони и таблети.
Независимото проучване изчислява, че всеки 1% увеличение в търсенето на музика във Великобритания води до 1,4% повишение в продажбите на смартфони, а за таблети покачването е 2.2%.

Очаква се потребителите в Обединеното кралство да харчат средно с 25% повече за музика, отколкото хората в други развити страни, което има пропорционален ефект върху увеличението в продажбите на технологични продукти, според изследването.

 Тласъкът от £ 11 млрд. за технологиите включва £ 8.40 милиарда допълнително за продажбите на смартфони. Изследването излиза по-малко от две седмици след старта на моделите iPhone 6, които са също са дали тласък на продажбите на технологии във Обединеното кралство.

 Главният изпълнителен директор на BPI, Джоф ТЕЙЛЪР, заяви:

"Добре известно е, че записаната музика е един от най-успешно изнасяните продукти от Великобритания, но проучването показва, че любовта на Великобритания към музиката също така стимулира  нашата икономика чрез генериране на допълнителни милиарди лири годишно при  продажбите на потребителски технологии. 
Връзката между музика и техно е симбиоза. Звукозаписните компании работят ръка за ръка с технологични компании всеки ден, за да създадат фантастични цифрови музикални емоции за феновете.“


Източник:
theguardian.com 

 
Търсачките могат да намалят онлайн пиратството, откри проучване PDF Печат Е-поща

Ново изследване от Carnegie Mellon University показва, че резултатите на търсачките влияят пряко върху решението на хората дали да свалят пиратски филми, или да ги купуват легално. Според изследователите, търсачките могат да играят важна роля в борбата срещу онлайн пиратството.

 

През последните години Холивуд и музикалната индустрия са предприели доста агресивен подход срещу Google. Компании от развлекателната индустрия смятат, че търсачката не прави достатъчно, за да ограничи пиратството, затова поискаха по-строги мерки.

Едно от често отправяните предложения е да се премахнат или да се понижат пиратските сайтове в резултатите от търсенето. По-нисък ранг ще доведе по-малко хора да ползват пиратски източници, а насърчаване на легални източници ще има подобен ефект.

Google по-рано заяви, че ще понижи ранга на сайтове, базирани на DMCA оплаквания, но до този момент тези промени са имали ограничен ефект. А преди няколко седмици компанията също започна да насърчава легалните източници за достъп до съдържание, но това усилие е в тестова фаза за сега.

Въпросът, който остава, е дали тези промени наистина ще намалеят с пиратството. Според ново изследване от Carnegie Mellon University, те могат.

В доклад, озаглавен "Влияят ли търсачките на пиратството в медиите?" изследователите показват два експеримента, по време на които позволяват на участниците да използват потребителска търсачка, за да намерят филм, който искат да гледат. Анкетираните биха могли да изберат от списък с 50 заглавия и са получили $ 20 предплатена виртуална Visa карта, като компенсация.

Всички резултати от търсенето са изтеглени от популярна търсачка. В категорията „Контрол“ резултатите не са били манипулирани и показват фактическото състояние на подредбата, но във версиите,  поощряващи съответно легално ползване или насочващи предимно към нелегални сайтове, подредбата на линковете е различна. При „легалната“ версия на първата страница на търсачката са изброени само "легални" източници (например Amazon) и неутрални такива (например IMDb), докато при версията, стимулираща нарушителите (например Pirate Bay), на първата страница намират място само нелегални сайтове или неутрални такива.

Въпреки че е доста проста манипулация и въпреки, че потребителите все пак са можели да намерят легално и пиратско съдържание при всякакви условия, резултатите са доста красноречиви.

От всички участници, които са видели стандартните резултати, 80% избрали да купят филма чрез законова възможност. Цифрите достигат до 94%, ако подредбата дава предимство на  легалните сайтове и спадат до 57% за групата, която е видяла най-вече нарушители в резултатите на първа страница.

Да бъда пират или да не бъда пират?

TorrentFreak се свърза с професор Rahul Telang, според когото резултатите сочат, че Google и други търсачки имат пряко въздействие върху поведението на хората, включително решението за изтеглиш пиратски филм.

"Доминирането на легалните източници за достъп до съдължанние в резултатите от ползването на търсачка  спрямо нарушаващите закона сайтове изглежда играе важна роля при вземането на решение от потребителите дали да консумират легално или пиратско съдържание. По-специално, преместването на линковете, насочващи към  нарушители, в по-нисък ранг от дадена търсачка, води до по-нисък процент в потреблението на пиратско филмово съдържание в нашата извадка," отбелязва той.

Във второ проучване изследователите извършват леко променена версия на експеримента със студенти -  потребителска група, която е склонна да тегли пиратско съдържание по-често. Вторият експеримент също добави две нови условия, при които се променят само първите три водещи резултата от търсенето, за да видим дали и "леките" манипулации отново ще имат ефект.

Резултатите показват, че студентите наистина пиратстват повече, тъй като само 62% се възползват от опцията за легално теглене на съдържание, в контролната група. Този процент нараства постепенно до 76% с "лека легална" манипулация в първите три линка, и до 92% при доминиране на легалните източници на първа страница. В случаите на съответните леки и по-категорични манипулации, стимулиращи достъп до сайтове-нарушители, процентите на легалното ползване пада до 48% и 39% съответно.

Според професор Telang констатациите показват, че дори малки промени могат да имат значително въздействие и че промяната на алгоритми за търсене може да бъде инструмент в борбата срещу онлайн пиратството.

Трябва да отбележим, че професор Telang и колегите му получиха щедро дарение от MPAA за тяхната програма за научни изследвания. Въпреки това, учените предлагат да работят самостоятелно.

Като знак на предпазливост изследователите посочват, че намесата в резултатите от търсенето в реалния свят може да бъде много по-голямо предизвикателство. Фалшиво положителни резултати могат да доведат до значителна социална цена и следва да се избягват.

С тази и някои други уговорки настрана, MPAA и RIAA ще приветстват проучването като нововъведение в научните изследвания, което могат да размахат пред Google и законодателите. Предстои да видим дали това ще им помогне да получат каквото искат.

 
Глобален ден за излъчване на нова музика PDF Печат Е-поща

Петъци на новата музика

Новата музика ще бъде достъпна от 00.01 ч. местно време всеки петък навсякъде по света

Накратко

Музикалната индустрия променя своите бизнес модели за дигиталната ера, предоставяйки музика както, когато и където потребителите пожелаят. Потребителите имат достъп до музиката чрез хиляди услуги, които оперират в цял свят. Артистите могат да са в постоянен контакт с почитателите си в цял свят чрез социалните медии.

Продължение...
 
Европейската комисия представя действия за по-добра защита и прилагане на правата на интелектуалната собственост PDF Печат Е-поща
На 1 юли 2014 Европейската комисия Европейската комисия прие два документа: План за действие за справяне с нарушенията на правата върху интелектуалната собственост в рамките на ЕС и Стратегия за защитата и прилагането на правата върху интелектуалната собственост (ПИС) в трети страни. 
Продължение...
 
ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ PDF Печат Е-поща

До

Членовете на Общото Събрание на

Сдружение „Българска асоциация на

музикалните продуценти” - БАМП


Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 27.05.2014г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращаме покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението.

ПОКАНА

 ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП

Продължение...
 
Каква музика се слуша на работното място - проучване на Spotify PDF Печат Е-поща
 На 10 април 2014 Spotify публикуваха накратко резултатите от любопитно проучване, осъществено съвместно с д-р Анели Хааки, за това как,
кога и каква музика слушат най-често хората на работното си място в САЩ.
Продължение...
 
IFPI публикува доклада „ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ В ЦИФРИ” – Основен източник за информация относно световните пазари PDF Печат Е-поща

Лондон - София, 1 април 2014

Днес Международната федерация на звукозаписната индустрия публикува своя годишен доклад „Звукозаписната индустрия в цифри“ (RIN), който предоставя  изчерпателни данни за 50 отделни музикални пазара и задълбочен анализ на индустрията и потребителските тенденции в музикалния сектор по света. „Звукозаписната индустрия в цифри“ е значим източник за информация относно световния музикален бизнес, съдържащ богата гама от данни, събрани от IFPI. Основните акценти в изданието за 2013 г. включват:

Продължение...
 
Позиция на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) относно решението на Европейския съд за блокиране на уеб страници PDF Печат Е-поща

IFPI приветства днешното решение на Европейския съд, че блокирането на уеб страници е в съответствие с основните права в европейското законодателство като в допълнение потвърждава, че авторското право е фундаментално право, което изисква защита.

Продължение...
 
Нарастването на приходите от абонамент за музика е движеща сила в развитието на повечето големи пазари PDF Печат Е-поща
 •    Приходите от услугите за абонаменти са се увеличили с 51 % през 2013, спомагайки за общия растеж на приходите на дигиталния пазар да достигне 4.3%
 •    За първи път от 12 години Европа отбелязва растеж. Приходите в САЩ и Латинска Америка остават стабилни.
 •    Значителният спад в Япония се отразява в приходите на световно ниво с намаление от 3.9%
 •    Глобалният музикален пазар без данните от Япония бележи спад с 0.1%
 •  Докладът за дигиталната музика на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) подчертава потенциала за растеж на развиващите се пазари.

Продължение...
 
Apple иска повече изключителни права на нова музика през iTunes PDF Печат Е-поща

Компанията Apple работи активно, за да убеди звукозаписните компании да предоставят  повече нова музика изключително чрез iTunes Store за по-дълъг период от време.

Продължение...
 
Най-новите промени в Закона за авторското право и сродните му права PDF Печат Е-поща

На 28 февруари 2014 депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Документът обединява приетите на първо гласуване два законопроекта, внесени от Министерски съвет и от Стефан Данаилов и група народни представители.

Продължение...
 
Музикални награди на IFPI отразят новата ера в потреблението на музика PDF Печат Е-поща
За първи път Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви своята класация на най-популярните изпълнители в цял свят, която се базира на данни от дигитални продажби (даунлоуд), стрийминг и физически продажби.
Продължение...
 
Франсис Мур: Време е Google да предприеме сериозни действия за справянето на пиратското съдържание онлан PDF Печат Е-поща

Автор: Франсис Мур, изпълнителен директор на IFPI

Миналата седмица беше отбелязан ключов момент за глобалната звукозаписна индустрия в нашите усилия за развитие на успешен лицензиран музикален бизнес в дигиталното пространство – изпратихме 100-милионно известие за пиратско съдържание до Google.

Продължение...
 
Spotify вече и в България PDF Печат Е-поща
От днес най-популярната музикална услуга Spotify вече е достъпна и за България. Това беше обявено на официална пресконференция вчера, като Spotify вече ще се предлага общо в 55 страни: Латинска Америка (Колумбия, Доминиканската република, Ел Салвадор, Хондурас, Коста Рика, Чили, Гватемала, Панама, , Парагвай, Боливия, Перу, Уругвай, Еквадор и Никарагуа), до Европа (България, Чехия, Унгария, Малта, Кипър, Словакия.)
 
Другата новина е, че стартира и ново безплатно приложение за мобилни устройства с достъп до милиони песни. То ще работи на всички нови пазари и потребителите ще получат еднакво добро музикално изживяване на Android, iOS и Windows Phone смартфони и таблети.
Продължение...
 
BIEM и IFPI подновиха споразумението си за изплащане на възнаграждения към авторите PDF Печат Е-поща

Международната организация, представляваща дружествата за колективно управление на механични права (BIEM) и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) подновиха споразумението си относно изплащането на възнаграждения за физически продукти.

Продължение...
 
Международната федерация на звукозаписната индустрия празнува 80 години от създаването си PDF Печат Е-поща

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) е организацията, която представлява звукозаписната индустрия в цял свят, и зад гърба си има 80-годишна история. През миналия век IFPI прави първите стъпки за признаването на правата на продуцентите върху техните звукозаписи, раждането на понятието сродни права в музиката и утвърждаването на идеята, че създателите на музика трябва да бъдат компенсирани при нейното използване.

Представяме ви кратка история на федерацията с най-ключовите и любопитни моменти от съществуването й през очите на „ходещата енциклопедия” проф. Адриан Стърлинг, който работи в IFPI в продължение на 20 години от 1954 г. до 1974 г. Той разказва за всички предизвикателства, които федерацията среща по пътя си – на държавно и съдебно ниво, в лицето на медийни и бизнес организации, включително и за раждането на пиратството в музиката. 80 години по-късно музикалната индустрия в България е изправена пред напълно идентични проблеми, което за съжаление показва, че сме изостанали с 80 години в развитието на чувствителността си към стойността на творчеството и труда на създателите на музика.

Продължение...
 
Какво мисли един мастеринг инженер за експлоатацията в интернет? PDF Печат Е-поща
Много хора говорят за експлоататорската природа на интернет с фокус върху артистите. Но те са просто „заглавието”, лицето, което всички виждаме. Артистите може да са на фронтовата линия, но последиците се отразяват много по-дълбоко.
Това, че артистите получават по-малко пари заради пиратството, моделът „плати колкото желаеш” или моделите, финансирани от реклама, има пряко въздействие върху цели подсектори на икономиката. Тези области сами по себе си предсказват и бъдещето на нарастващия брой икономики, базирани основно на информационната индустрия, каквато е Великобритания.
Продължение...
 
Пиратството онлайн: Ситуацията е по-сериозна, отколкото си мислим PDF Печат Е-поща

Онлайн пиратството беше тема на един от експертните панели в рамките на ежегодното събитие Advertising Week в Ню Йорк. Изводът: По-сериозно е, отколкото си мислехме и ще става все по-зле.

Продължение...
 
Киберпрестъпността в България предизвиква загуби от 750 млрд. евро годишно PDF Печат Е-поща

Киберпрестъпността причинява сериозни загуби както в публичния, така и в частния сектор, а проблемът със сигурността на информацията и съхранението на данни е един от приоритетите на българската национална политика, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Продължение...
 
Spotify отново заобиколи България PDF Печат Е-поща

Spotify продължава експанзията си на пазара, след като официално обяви, че услугата вече ще се предлага в още четири държави от Европа, Азия и Латинска Америка, а именно – Турция, Гърция, Тайван и Аржентина.

Продължение...
 
Как да се справим с пиратството най-ефективно? PDF Печат Е-поща

От Андрю Фланаган, Billboard

Billboard се обърна към своите читатели с въпроса как да се справим с продължаващия проблем с пиратството онлайн по възможно най-ефективния начин. Ето какво мислят те.

Продължение...
 
Нова италианска наредба се бори по-активно с онлайн пиратството PDF Печат Е-поща
Италианския орган за регулиране на съобщенията AGCOM прие дългоочаквания проект на наредба, която предвижда ускорена процедура за премахване или блокиране на уебсайтове, създаващи масивно пиратско съдържание. Процедурата ще се прилага както за чуждестранни сайтове, така и за локални услуги.
Продължение...
 
Белият дом: Рекламните мрежи се включват в борбата срещу онлайн пиратството PDF Печат Е-поща

Белият дом официално обяви, че няколко рекламни мрежи в САЩ са „поели ангажимент да приложат редица добри практики, насочени срещу нарушенията на правата върху интелектуална собственост в интернет чрез намаляване на потока от рекламни приходи към сайтовете, които се занимават с пиратство и фалшификация.”

Продължение...
 
Европейският съд излезе със становище за компенсационните възнаграждения за частно копиране PDF Печат Е-поща
В допълнение, при определени условия, съществува оборима презумпция, че записващите носители и устройства, които се продават на частни лица, ще бъдат използвани за лични цели
Продължение...
 
ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща
Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 06.06.2013 г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращам покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението.

ПОКАНА

ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП
Продължение...
 
Представители на музикалната индустрия проведоха работна среща в Европейския парламент PDF Печат Е-поща
В Европейския парламент се проведе годишната работна среща на директорите на националните групи към Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Традиционно националните представители на музикалната индустрия се срещат с членове на Европейския парламент, демонстрирали отношение към проблемите на интелектуалната собственост и уважение към музиката и нейните създатели, за да обсъдят предстоящи законодателни инициативи на парламента, които имат съществено значение за музикалния сектор в България и Европа.
Продължение...
 
Музикалната индустрия постига устойчив растеж едва след няколко години PDF Печат Е-поща

Изпълнителният директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсис Мур направи преглед на ключовите тенденции в музикалната индустрия в Азия и по света в речта, която изнесе на конференцията „Music Matters” в Сингапур.

Продължение...
 
IFPI ПРЕДСТАВИ ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА МУЗИКАЛНАТА ИНДУСТРИЯ PDF Печат Е-поща
 „Звукозаписната индустрия в цифри 2013” представлява задълбочен анализ на тенденциите в музикалната индустрия в цял свят“

Лондон, 8 април 2013 г.
  –  Нарастващата популярност на музикалните услуги с абонамент и обещаващият растеж в развиващите се пазари са сред основните акценти в последното изследване на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) „Звукозаписната индустрия в цифри 2013”, което представлява задълбочен статистически анализ на музикалния пазар в световен мащаб.
Продължение...
 
Universal Music Group и Samsung стартират първото по рода си музикално приложение в Африка – The Kleek PDF Печат Е-поща
Кейптаун, 13 март 2013 - Universal Music Group в партньорство със Samsung, както и редица африкански и международни музикални лейбъли и издатели, стартира музикалната стрийминг услуга за мобилни телефони The Kleek, достъпна в цяла Африка. Услугата е разработена специално за Африка и нейната цел е да доближи музикалните фенове до техните любими изпълнители, като същевременно осигури на артистите ценен достъп до по-широка публика от целия континент. 
Продължение...
 
Великобритания спира достъпа до три торент сайта за нелегално съдържание PDF Печат Е-поща
Британската звукозаписна индустрия (BPI) спечели дело във Върховния съд, който наложи на шестте най-големи Интернет доставчици във Великобритания да блокират достъпа до  три торент сайтa: kat.ph, fenopy.se и h33t.
Продължение...
 
ИЗЛЕЗЕ НОВИЯТ ДОКЛАД НА МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ (IFPI) ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДИГИТАЛНАТА МУЗИКА! PDF Печат Е-поща

ДИГИТАЛНИТЕ ФОРМАТИ СТИМУЛИРАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ

Продължение...
 
Артисти-изпълнители и звукозаписни компании спечелиха съдебно дело касаещо симулкастинг на радио програми PDF Печат Е-поща
13 февруари 2013

Съдебен иск от страна на артисти-изпълнители и музикални компании беше спечелен в Апелативния съд в Австралия, с което се потвърждава правото им да получават възнаграждения от радио станциите за музикален стрийминг чрез Интернет симулкастинг.
Продължение...
 
Специализираният съд по въпросите на авторското право отсъди в полза на RIANZ (Новозеландската асоциация на звукозаписната индустрия) PDF Печат Е-поща
Нова Зеландия, 30 януари 2013

RIANZ (Новозеландската  асоциация на звукозаписната индустрия)изрази удовлетворението си от факта, че Специализираният съд по въпросите на авторското право подкрепи закона, защитаващ правото на артистите-изпълнители, създателите на песни и хората, които инвестират в тях  да получават достойно възнаграждение за своята креативна работа.
Продължение...
 
Музикалната индустрия най-сетне поема пътя към възстановяване PDF Печат Е-поща

/Статия на Одри Стюард  - Агенция Франс Прес по повод  фестивала МИДЕМ в Кан/

Новината, че глобалната музикална индустрия най-сетне успешно е преодоляла завоя и поема пътя към възстановяване, бележи положителния старт на тазгодишния търговски панаир МИДЕМ,  открит  на 26-ти януари, в събота, за да събере заедно за четири дни множество от водещите фигури в музикалния бизнес.

Продължение...
 
Обновеният сайт на PRO-MUSIC стартира с глобален наръчник за дигитална музика PDF Печат Е-поща
Опростен наръчник с над 500 дигитални музикални платформи, които предлагат над 26 млн. звукозаписи на потребителите в 111 страни по света
 
Лондон, 11ти Октомври 2012 – Днес стартира обновеният уебсайт www.pro-music.org – опростен информационен източник, достъпен за всеки, който търси информация за легалните платформи за дигитална музика по света.
Продължение...
 
IFPI приветства затварянето на Demonoid PDF Печат Е-поща
9 август 2012 - IFPI, която представлява звукозаписната индустрия по света, днес приветства затварянето на бит-торент услугата Demonoid, която представляваше значителен по обем канал за разпространение на нарушаващо закона съдържание в световен мащаб.
Продължение...
 
Оператор на нелегален уебсайт беше арестуван от финансовата полиция в Италия PDF Печат Е-поща
11 юли 2012 г. , Рим, Италия

Бившият оператор на уебсайта Italianshare.net – най-големият италиански сайт, който предлага нелицензирани музикални услуги, е бил арестуван от полицията по обвинение за продажба на база данни, съдържаща информация за електронните и IP адреси на негови клиенти.
Продължение...
 
ГОДИШЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ 2011 г. PDF Печат Е-поща
ГОДИШЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ 2011 г.
 
Краят на торент ерата и началото на магнет линковете PDF Печат Е-поща
Когато преди няколко години торент технологията навлезе в България, хората трудно отвикнаха да свалят директно от сайтове като free.techno-link и free.evro.net. Постепенно обаче този тип директни тегления беше забранен, сайтовете бяха затворени, а потребителите трябваше бързо да се научат да ползват торенти, което се оказа съвсем проста задача. От ГДБОП на няколко пъти вдигаха мерника на торент сайтовете, но в крайна сметка разбраха, че в случая не става дума за никакво нарушение на закона, както и в почти всички развити страни по света. Дойде обаче време за спорното споразумение ACTA, протестите започнаха отново, но този път потребителите са с един ход напред.
Продължение...
 
Музикалната индустрия в Германия търпи загуби от 660 милиона долара заради пиратство PDF Печат Е-поща

13 юни, 2012
Райън Джоунс

Според скорошно проучване, нелегалното сваляне не музика в Германия е довело до загуби за немската музикална индустрия в размер на 660 милиона долара (524 милиона евро). Проучването е поръчано и подкрепено от G.A.M.E. (Асоциация на производителите на видео игри в Германия) и Медиен съвет Берлин-Бранденбург и е осъществено от Берлински център за изследвания (Berlin-based House of Research). То се базира на академични изследвания на въздействието на нелегалното сваляне и streaming на продукти със защитени авторски права върху ръста на  продажби.

Продължение...
 
ПОКАНА ЗА ГОДИШНО РЕДОВНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща

До

Членовете на Общото Събрание на

Сдружение „Българска асоциация на

музикалните продуценти” - БАМП

 

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 29.03.2012 г. с настоящото, в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 33 от Устава на БАМП, Ви изпращам покана за редовно Общо събрание на Сдружението.

 

ПОКАНА

 ЗА ГОДИШНО РЕДОВНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БАМП

 

          По т.1 от дневния ред на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и член 33 от Устава, членовете на УС взеха решение Общото Събрание на БАМП да се проведе на 29 май, 2012г. от 15:00ч. в адреса на управление на сдружението в гр. София 1463, ул. “Цар Асен”77, при следния дневен ред

  1. Приемане на Годишния отчет за 2011 г. на УС на Сдружението
  2. Приемане на Годишния доклад за 2011 г. на Контрольора на Сдружението
  3. Приемане на Годишния финансов отчет на Сдружението за 2011 г.
  4. Приемане на бюджет на Сдружението за 2012 г.
Продължение...
 
Музикалната индустрия приветства индийския съд за решението му да блокира пиратски Интернет сайтове PDF Печат Е-поща

Лондон, 15 март 2012г. – Международната звукозаписна индустрия приветства постановлението на Върховния съд в Калкута, според което 387 Индийски Интернет доставчици трябва да блокират достъпа на потребителите си до 104 пиратски сайтове.

Продължение...
 
IMPALA (Асоциация на независимите музикални компании) и Nielsen Music Control cтартират нова пан Европейска класация на независима музика PDF Печат Е-поща

За първи път в историята на музикалния бизнес, успешното развитие на независимата музика ще се отрази от задълбочена пан-Европейска класация. Тя е уникална и е създадена от Nielsen Music Control за IMPALA (Асоциация на независимите музикални компании). Базира се на дигиталните downloads и радио излъчвания в Европа.

Продължение...
 
Във Великобритания сайтът „The Pirate Bay” може да бъде затворен; Mузикалните компании постигнаха победа във Върховния съд PDF Печат Е-поща

20 февруари, 2012

Британската звукозаписна индустрия постигна голяма победа в борбата си срещу сайта The Pirate Bay. Върховният съд призна, че действията на собствениците и потребителите на сайта са незаконни.

Продължение...
 
ПРЕЗ 2011 г. ДИГИТАЛНАТА МУЗИКА ОТБЕЛЯЗА РАЗВИТИЕ В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ, КАКТО И БОРБАТА СРЕЩУ ПИРАТСТВОТО СЪЩО ДАВА РЕЗУЛТАТИ PDF Печат Е-поща
ПРЕЗ 2011 г. ДИГИТАЛНАТА МУЗИКА ОТБЕЛЯЗА РАЗВИТИЕ В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ,
КАКТО И БОРБАТА СРЕЩУ ПИРАТСТВОТО СЪЩО ДАВА РЕЗУЛТАТИ
 
-    Големите международни музикални услуги вече оперират в 58 страни, докато през януари 2011 г. са били достъпни в едва 23;
-    Приходите от музика от дигитални канали бележат ръст с 8%, достигайки $5.2 милиарда;
-    Мерките срещу интернет пиратството дават положителни резултати във Франция, Нова Зеландия, САЩ и продължават и през 2012 г.;


Целият доклад може да бъде изтеглен оттук (версия на английски език): http://www.ifpi.org/content/library/DMR2012.pdf
Продължение...
 
28 НЕЛЕГАЛНИ САЙТА, ОБЕКТ НА ПРЕСЛЕДВАНЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА В ЛОНДОН PDF Печат Е-поща
28 НЕЛЕГАЛНИ САЙТА, ОБЕКТ НА ПРЕСЛЕДВАНЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА В ЛОНДОН
 
18 януари 2012
 
През декември месец 2011г. Градската полиция в Лондон официално изпрати молба до MasterCard, PayPal и Visa да прекратят достъпа до разплащателни услуги към 28 уебсайта, които продавайки нелегално музика, нарушават авторските права. И трите компании незабавно удовлетвориха изискването на получената молба.
Продължение...
 
Испанското правителство прие нов закон срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща
09.01.2012 г. - Испанското правителство прие ново законодателство, което ще ограничи достъпа на потребителите до интернет сайтове, позволяващи споделянето на файлове със защитено съдържание.

Законът ще позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове, чрез съдействие от страна на интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят. Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители за нарушаване на техните права.   
Продължение...
 
Проучване на IIPA - Авторско-правните индустрии са двигателят за растеж на американската икономика PDF Печат Е-поща
Международният алианс по интелектуална собственост (IIPA) публикува проучването си за икономическото влияние на авторско-правните индустрии в САЩ.
Продължение...
 
Благотворителната компилация Songs For Japan събра 10 милиона долара за пострадалите от бедствията в Япония PDF Печат Е-поща
Даренията от музикалната колекция “Songs for Japan”, създадена специално, за да помогне в набирането на средства за пострадалите от земетресението и щетите от цунамито в Япония, достигнаха 10 милиона долара.

Това обявиха на съвместна среща в Токио хората зад инициативата - мениджъри от четирите мейджър музикални компании – EMI, Sony Music, Universal Music и Warner Music Group, вицепрезидентът на Японския червен кръст Йошихаро Оцука и Франсез Муур – изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
Продължение...
 
Доставчиците на телефонни разплащателни услуги във Великобритания се включват в борбата с интернет пиратството PDF Печат Е-поща
Лондон, 3 Ноември 2011 г. - Градската полиция на Лондон и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) стартират съвместна инициатива с PhonepayPlus (органът, който регулира дейността на доставчиците на разплащателни услуги чрез телефони във Великобритания), имаща за цел предотвратяване на нарушенията срещу авторските права онлайн.
Продължение...
 
Музикалната индустрия приветства решението на ЕС за удължаване на срока на защита на правата на продуценти и изпълнители PDF Печат Е-поща
Брюксел, 12 Септември 2011 г. – Артисти, музиканти, певци, издатели и продуценти приветстваха решението на Европейския съюз за удължаване срока на защита на правата на артистите-изпълнители и музикалните продуценти.

Приетата на 12 септември Директива на ЕС удължава срока на защита на сродните права на музикални произведения от 50 на 70 г. Това доближава до известна степен европейските артисти и продуценти до защитата, с която се ползват авторите и композиторите (докато авторът е жив и 70 години след това).

Директивата също така намалява разликата в срока на защита в Европа и този в други страни и региони, в които срокът на защита варира между 70 до 95 г.
Продължение...
 
Пласидо Доминго е новият председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия PDF Печат Е-поща

29.07.2011, Лондон – Световноизвестният певец, диригент и директор на операта в Лос Анджелис Пласидо Доминго е новият председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), обявиха от организацията.

Продължение...
 
Интернет доставчиците и творческите организации в САЩ стартират обща кампания срещу онлайн кражбата на съдържание PDF Печат Е-поща

08.07.2011 - Водещите организации от музикалната, филмовата, телевизионната и интернет общност в САЩ обявиха изключително важно сътрудничество по съвместна рамка, наречена “Copyright Alerts” – система, близка до сигналите за измами с кредитни карти, която ще обучава и известява интернет абонатите, когато техният интернет достъп е използван с цел кражба на съдържание в мрежата.

Продължение...
 
Творческият сектор приветства подкрепата на лидерите на Г-8 към интелектуалната собственост PDF Печат Е-поща

30.05.2011, Довил - Представители на творческия сектор от целия свят приветстваха ангажиментите за опазване на интелектуалната собственост, които бяха обявени по време на срещата на върха на Г-8 в Довил (Франция), миналата седмица.

Ръководителите на 16 творчески организации от областта на музиката, киното, литературата и телевизията отговориха на официалната декларация на Г-8, разпространена след срещата. Ето и текста на съвместното им изявление:

Продължение...
 
Доставчици на разплащателни услуги се включиха в борбата с музикалното пиратство PDF Печат Е-поща

02.03.2011, Лондон - Международната звукозаписна индустрия стартира (IFPI) ново партньорство с MasterCard, Visa и градската полиция в Лондон, насочено срещу нелегалните онлайн услуги, продаващи музика нелицензирано в целия свят.

Продължение...
 
Мащабна акция затвори най-популярните пиратски сайтове в Гърция PDF Печат Е-поща

10.02.2011 г., Атина - Едни от най-популярните пиратски сайтове в Гърция, генерирали стотици хиляди евро от нелегална дейност, бяха затворени, съобщиха от местната национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI, http://www.ifpi.org/) - организацията, представляваща музикалния бизнес в световен мащаб.

Продължение...
 
Китайските власти вкараха в затвора собственици на нелегален музикален портал PDF Печат Е-поща

03.02.2011 г., Пекин - Властите в Китай затвориха интернет портал, който е предлагал нелицензирана музика. Приходите от нелегалната дейност на сайта, както и сървърите с нелицензирано съдържание бяха конфискувани, съобщи местната национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Продължение...
 
Международна анти-пиратска акция спря 51 торент сайта PDF Печат Е-поща

01.02.2011 г. - Дузина торент сайтове в САЩ и 39 в Холандия бяха спрени в следствие на анти-пиратска акция.

Международните действия срещу нелегалното разпространение на защитено съдържание бяха съвместни между холандската анти-пиратска организация BREIN (http://www.anti-piracy.nl) и Американската филмова асоциация MPAA (http://www.mpaa.org/). В резултат 12 американски сайта (чиито имена не се споменават) и 39 холандски вече са офлайн и са принудени да преустановят действието си. Торент страниците са свалени от техните хостинг компании, след действията на двете организации. Според информация на BREIN, подобни действия предстоят и срещу подобни сайтове в 11 страни, по-голямата част от които в Европа.

През 2010 г. партньорството между холандската и американската организации доведе до затварянето на 39 пиратски сайта, а през ноември Министерството на вътрешната сигурност на САЩ спря над 70 подобни платформи.

Над 1000 пък са блокираните от BREIN уебсайтове до момента. „Може би на мястото на тези сайтове ще се появят нови, но нашата цел е да реагираме бързо, за да не могат те да се разраснат. Нашите действия ще помогнат на потребителите да намират по-лесно легалните онлайн платформи за предлагане на защитено съдържание”, каза директорът на холандската анти-пиратска организация Tim Kuik.
„2011 г. започна с целенасочени действия срещу торент сайтовете и други подобни на тях, обвинявани в масово нарушаване на авторските права”, коментира британското издание MusicWeek.  Преди седмици китайските власти започнаха масово да затварят сайтове, предлагащи нелицензирано съдържание, а Google премахна от своята „autocomplete” форма за търсене думи като torrent, p2p и др.

Миналата седмица пък финландски съд обяви трета присъда лишаване от свобода за последните четири месеца срещу интернет пиратство, както и нареди обезщетение от 820 хил. евро за двама собственици на DC хъб. 

Според различни проучвания, проведени през 2010 г., между 89 и 99 % от торент връзките водят до нелегално разпространение на защитено съдържание.

Според доклада на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) (http://www.ifpi.org/), най-засегнати от интернет пиратството са новите изпълнители и групи, които не успяват да намерят нужните инвестиции за създаване на нови творби.

 
Рекордна глоба от 820 хил. евро за двама собственици на „пиратска мрежа” във Финландия PDF Печат Е-поща

27.01.2011 - Съд във Финландия нареди двама администратори на нелегален DC хъб (Direct Connect hub) да платят над 820 хиляди евро компенсация на правоносителите, за съдействие за нелегалното разпространение на филми, игри и музика. Това е най-високата компенсация, наложена в историята на страната по дело, разследвано от Финландския център за Информация за авторските права и анти-пиратство (Copyright Information and Anti-Piracy Centre - CIAPC).  

Продължение...
 
Дигиталната музика през 2011 г. – IFPI публикува доклада Digital Music Report 2011 PDF Печат Е-поща

21.01.2011 - Дигиталните продажби на музика в света за 2010 г. са на стойност 4.6 милиарда долара, абонаментните услуги и видео платформите набират голяма популярност, но интернет пиратството остава огромен проблем, според доклада Digital Music Report 2011 на IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия).

Правителствата имат шанса да ограничат пиратството през 2011 г.
Продължение...
 
Песента Samba на Andreea Banica е официалният номер 1 в България за 2010 г.! PDF Печат Е-поща

22.12.2010 г. - Песента Samba на румънската изпълнителка Andreea Banica е най-често пусканото парче в радио- и ТВ ефира у нас през 2010 г., според официалната еърплей класация на България за годината!

Продължение...
 
Google предприема мерки срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща

05.12.2010 г.- Google обяви в петък, че предприема мерки за ограничаване на интернет пиратството и серия от действия, имащи за цел да предотвратят нарушаването на авторските права онлайн.

Продължение...
 
Интернет доставчиците и Google ще се включат в борбата срещу пиратството в Англия PDF Печат Е-поща

25.11.2010 г. - Британският министър на Културата, комуникациите и креативните индустрии Ed Vaizey е свикал среща между представители на музикалната индустрия, телекомуникационните компании и интернет доставчиците, съобщи Music Week.

Продължение...
 
Над 3000 пиратски диска унищожиха антимафиоти в Смолян PDF Печат Е-поща

Служители на ГДБОП и специален агент от ФБР присъстваха на унищожаването на нелегалните носители. В рамките на визитата си в областния град те разговаряха със смолянски ученици за опасностите, които крие Интернет, и за вредите от употребата на наркотични вещества

Продължение...
 
Френското правителство стимулира легалния даунлоуд на музика с 25 млн. евро PDF Печат Е-поща

Потребителите на легална музика онлайн на възраст между 12 и 25 г. ще плащат половината от цената на парчетата в 14 от популярните дигитални платформи в страната

Продължение...
 
Федералният съд в САЩ реши: 400 хил. долара глоба за рекламодатели в пиратски сайтове PDF Печат Е-поща

Българската асоциация на музикалните продуценти също информира рекламодателите за тяхната отговорност и негативните последствия за имиджа на компаниите, когато присъстват в пиратски сайтове

Продължение...
 
Полицията в четири държави разби пан-европейска групировка за пиратски дискове с музика PDF Печат Е-поща

Приходите от нелегалната дейност са над 19 млн. евро, част от пиратските дискове са произведени във фабрики в България 

29.10.2010 г.- Над 100 служители на реда от четири държави се включиха в мащабна операция срещу производство, разпространение и продажба на нелицензирани CD и DVD бокс-сетове, които са генерирали милиони евро печалба от нелегална продажба.

Продължение...
 
Съдът в САЩ нареди LimeWire да преустанови незаконното споделяне на файлове PDF Печат Е-поща

Компанията, чиято собственост е p2p сайта прие решението; обяви, че до няколко седмици ще стартира легална услуга

28.10.2010 г. - Уебсайтът LimeWire трябва да закрие „функционалностите за търсене, сваляне, качване, продажба и/или дистрибуция на файлове, и/или всички свои функционалности”, нареди съдия Кимба Ууд по делото срещу нелегалната платформа за споделяне на файлове.

Продължение...
 
Двама осъдени в САЩ за производство и разпространение на пиратски дискове PDF Печат Е-поща

18.10.2010 г., САЩ - След шестдневен съдебен процес в Атланта, Джорджия, двама души бяха осъдени за организиране на операция за разпространение на пиратски дискове.

Продължение...
 
Втори финландец в затвора за създаване на нелегална p2p мрежа PDF Печат Е-поща

14.08.2010 г. Финландец получи присъда от три месеца затвор и да заплати обезщетение от 377 хил. евро за това, че е създал и поддържал сървър, който позволявал на потребители нелегално да разпространяват нелицензирана музика онлайн.

Продължение...
 
Четири месеца затвор за финландец, създал нелегална онлайн мрежа за разпространение на музика и филми PDF Печат Е-поща

Това е второ наказание със затвор във Финландия за нелегално организиране на мрежа за споделяне на защитено съдържание онлайн

Продължение...
 
Италианската полиция затвори нелицензирано онлайн радио, 14 хотела бяха глобени PDF Печат Е-поща

27.09.2010 г., Милано, Италия - След проведена операция, Италианската финансова полиция (GdF) затвори нелицензирана онлайн радио компания.

Продължение...
 
Европейският парламент прие доклад за нуждата от координирани правила и действия за опазването на интелектуалната собственост в рамките на ЕС PDF Печат Е-поща

„Нелегалното споделяне на защитено съдържание е огромен проблем за икономиката в страните от ЕС, работните места, приходите на индустрията и самите правителства”, коментираха от евро парламента.

Продължение...
 
Полицейски акции прекратиха дейност по производство на пиратски дискове в Израел PDF Печат Е-поща
14 септември 2010

Тел Авив – Отделът на Израелската полиция, занимаващ се престъпленията срещу интелектуалната собственост, разби дейност по производството на фалшиви компакт-дискове, съвместно с IFPI Израел – организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб.
Продължение...
 
Университетите в САЩ вземат мерки срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща

Водещите български университети също полагат усилия за ограничаването на интернет пиратството и информираността на своите студенти за опазването на правата на интелектуална собственост онлайн, показа проучване на БАМП.

Продължение...
 
Развитие на музикалния пазар след приемането на закони, ограничаващи незаконния обмен на файлове в Интернет PDF Печат Е-поща
Август, 2010

Нараства броят на страните, в които се приемат закони, насочени към ограничаване на закононарушенията онлайн, като повечето прилагат системата на нарастващата отговорност /graduated response/ за противодействие на незаконния обмен на файлове. Един от най-важните въпроси е до каква степен тези закони ще успеят да постигнат своята цел и ще повлияят на поведението на потребителите, като пренасочат вниманието им от незаконните източници на творческо съдържание към легалните онлайн услуги.
Продължение...
 
Затвориха най - голямата откривана до момента лаборатория за пиратски дискове в Израел PDF Печат Е-поща

9 Август 2010

Израелската полиция нахлу миналата седмица в нелегална лаборатория,  произвеждаща фалшиви CDs. Това е най-голямата нелегална лаборатория за записи на дискове в страната, която някога е затваряна. Акция на полицията е по сигнал на IFPI Израел, след дългосрочно разследване от тяхна страна.
Продължение...
 
Четири пиратски сайта бяха спрени след най-мащабната акция на ГДБОП до момента PDF Печат Е-поща

Иззети са над 120 Терабайта с пиратски файлове, организаторите на престъпната група са спечелили от потребителите над 5 млн. лв. само чрез sms-и за бърз достъп.

Продължение...
 
Музикални пирати осъдени да платят 170 хил. паунда на звукозаписните компании PDF Печат Е-поща

26 юли 2010 г., Лондон, Нелегален разпространител на музика ще трябва да плати над 100 хил. паунда на звукозаписните компании, които е ощетила чрез организирана криминална група и нелегална търговска империя.

Продължение...
 
Творческите индустрии с отворено писмо до г-н Бойко Борисов и г-н Вежди Рашидов PDF Печат Е-поща

„Новият медиен законопроект да бъде в синхрон с авторскоправното законодателство”, се казва в отворено писмо от страна на творческите индустрии към министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов.

Продължение...
 
Франсез Муур ще бъде новият изпълнителен директор на IFPI PDF Печат Е-поща

Само преди два месеца г-жа Муур посети България и награди министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов за големия му принос за закрилата на интелектуалната собственост у нас

Продължение...
 
Американското правителство ще преследва и чуждите пиратски сайтове PDF Печат Е-поща

Исторически Стратегически план за защита на интелектуалната собственост в САЩ и в световен мащаб обяви администрацията на президента Барак Обама. Една от основните цели на проекта, включващ всички федерални агенции, е борба с интелектуалното пиратство в интернет.

Продължение...
 
Франция е много близко до прилагане на метода на „постепенна отговорност” срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща

До края на месеца може да започне изпращането на предупредителни писма до нарушителите; голяма обществена подкрепа за „постепенната отговорност” и във Великобритания

Продължение...
 
След решение на Върховния съд в Дания: Интернет доставчиците са част от решението на проблема с интернет пиратството PDF Печат Е-поща

Копенхаген, 27 Май 2010 – Днес Върховният съд в Дания постанови, че Теленор е задължен да блокира връзката на своите клиенти към нелегалния шведски торент тракер The Pirate Bay.

Продължение...
 
Най-големият интернет доставчик в Ирландия спира достъпа на музикалните пирати PDF Печат Е-поща
Този метод на „постепенна отговорност” може да бъде приложен и в България, смятат от Българската асоциация на музикалните продуценти
Продължение...
 
Американската музикална индустрия спечели първа битка срещу сайт за обмен на файлове PDF Печат Е-поща
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) приветства постановлението на Американския федерален съд срещу популярния уебсайт за споделяне на файлове Limewire. Властите обявиха сайта за отговорен в масово нарушаване на авторските права като решение на дело, заведено от Американската звукозаписна индустрия (RIAA).
Продължение...
 
България е на последно място по продажба на музика в Европа PDF Печат Е-поща
Физическите продажби на музика у нас бележат спад от шокиращите 40 %  за 2009 г., сочи нов доклад на Международната музикална индустрия (IFPI).
Продължение...
 
IFPI публикува доклада си “Recording Industry in Numbers” 2010 PDF Печат Е-поща
Лондон, 28 април 2010 – Днес IFPI публикува доклада си “Recording Industry in Numbers” 2010 (RIN), предлагащ обширно описание на ключовите тенденции в днешния музикален бизнес.
Продължение...
 
Европейски шеф на звукозаписната индустрия гостува в България PDF Печат Е-поща

Франсез Муур пристига у нас, за да награди министър Цветанов и да подпише меморандум за сътрудничество в борбата с пиратството

Продължение...
 
ПОКАНА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БАМП PDF Печат Е-поща
Управителният съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква редовно Общо събрание на 20.05.2010г. от 15:00 часа, на адреса на управление на сдружението в гр. София, ул. „Цар Асен” № 77, ет.4.
Продължение...
 
Прокурор в Италия постанови Интернет доставчиците да блокират сайт за нелегален стрийминг PDF Печат Е-поща

22 април 2010г. - Прокурор в Италия е постановил блокирането на linkstreaming.com - уебсайт улесняващ достъпа до нелегална музика, игри и филми. Постановлението касаещо сайта със седалище в Швеция идва като резултат от предходно постановление на Върховния съд във връзка с The Pirate Bay.

Продължение...
 
На 24 април в "София лайв клуб" от 19 часа Акага, Б.Т.Р., "Д2", Група "Сигнал", група "Те" и Милена Славова ще пеят , за да съберат пари за своя приятел Миро от "Мери бойс бенд" PDF Печат Е-поща

Вероятно вече сте чули за заболяването на Миро от  "Мери бойс бенд".

Продължение...