„30“ на Адел е „Албум на годината във всички формати“

Британската суперзвезда оглави още класациите за „Най-продаван албум за годината в света“ и „Най-продаван винилов албум за годината в света“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – „30“, завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/. Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в „Глобален албум на годината във всички формати“ (Global Album All Format Chart), „Най-продаван албум за годината в света“ (Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - „Най-продаван винилов албум за годината в света“ (Global Album Vinyl Sales Chart).

„30“ излезе на 19 ноември 2021 г. и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021 година, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.

Франсес Муур, главният изпълнителен директор на IFPI, каза: „Прекрасно е, че Адел се завърна и издаде нова музика през втората половина на миналата година. Доминацията ѝ в трите класации на IFPI за албуми говори за нейния уникален талант за писане на песни, емблематичен  глас и ненамаляваща световна популярност.

Щастливи сме да връчим на Адел и екипа ѝ наградата „Албум на годината във всички формати“ на IFPI и ги поздравяваме от сърце за тази звездна година.“

В Топ 10 на в „Глобален албум на годината във всички формати“ /класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи/ фигурира името на още една британска звезда – Ед Шийрън, и неговия албум „=“. И в тази класация не липсват дебютанти. След като Оливия Родриго се нареди десета в „Глобален артист на 2021“, а синглите ѝ “drivers license” и “good 4 u” заеха съответно пета и осма позиция в Топ 10 на „Глобален дигитален сингъл за 2021“, сега впечатляващият ѝ дебютен албум SOUR стана втори в „Глобален албум на годината във всички формати“. За пръв път в класацията влизат и The Kid LAROI с F*CK LOVE (Mix Tape), който стана седми, и Doja Cat с Planet Her, която зае десетата позиция. Шведските легенди ABBA също намeриха място в Топ 10 с първия си студиен албум от 40 години насам – Voyage, който стана осми. Той влезе и в още една от класациите - „Най-продаван албум за годината в света“, където е втори. 

Класацията „Най-продаван албум за годината в света“ /комбинираща продажби на физически носители и изтегляния на цифрови албуми в световен мащаб/ пък затвърждава важността на Азия като пазар за реализиране на физически продажби. K-pop звездите BTS заеха четвърто място в нея, а колегите им от Seventeen окупираха третото и седмото място. Японската група Snow Man класира дебютния си албум Snow Mania S1 на девета позиция.

За първи път IFPI прави класация „Най-продаван винилов албум за годината в света“, в резултат на продължаващия забележителен растеж на интереса към този физически формат. Това е най-еклектичният списък от трите класации за албуми, който съдържа както нова, така и стара музика с албуми на групи като Fleetwood Mac (#3), The Beatles (#7), Nirvana (#8) и Pink Floyd (#9), наред с нови звезди като Оливия Родриго (#4) и Били Айлиш (#5). 

Трите класации за албуми на IFPI показват разнообразните вкусове на музикалните фенове по цял свят, като „30“ на Адел е единственият проект, който фигурира в Топ 10 и на трите списъка.

 

Топ 10 - Глобален албум на годината във всички формати

 

RANK

ARTIST

ALBUM NAME

1

Адел

30

2

Оливия Родриго

SOUR

3

Джъстин Бийбър

Justice

4

Ед Шийрън

=

5

The Weeknd

After Hours

6

Дуа Липа

Future Nostalgia

7

The Kid LAROI

F*CK LOVE (Mix Tape)

8

ABBA

Voyage

9

Morgan Wallen

Dangerous: The Double Album

10

Doja Cat

Planet Her

(източник: IFPI)

 

Топ 10 - Най-продаван албум за годината в света

 

RANK

ARTIST

ALBUM

1

Адел

30

2

ABBA

Voyage

3

Seventeen

Attacca

4

BTS

BTS, THE BEST

5

Ед Шийрън

=

6

Джъстин Бийбър

Justice

7

Тейлър Суифт

Red (Taylor’s Version)

8

Seventeen

Your Choice

9

Snow Man

Snow Mania S1

10

Тейлър Суифт

Fearless (Taylor’s Version)

(източник: IFPI)

 

Топ 10 - Най-продаван албум на винил за годината в света

 

RANK

ARTIST

ALBUM NAME

1

Адел

30

2

Хари Стайлс

Fine Line

3

Fleetwood Mac

Rumours

4

Оливия Родриго

SOUR

5

Били Айлиш

Happier Than Ever

6

Тейлър Суифт

Red (Taylor’s Version)

7

The Beatles

Abbey Road

8

Nirvana

Nevermind

9

Pink Floyd

The Dark Side Of The Moon

10

Тейлър Суифт

evermore

(източник: IFPI)