Слушаме 34 песни повече на седмица през 2022 г.

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива какви са били музикалните ни навици през последните 12 месеца

 

Проучванията по време на пандемията ясно посочиха, че хората използват музиката като спасителен пояс (за 87% тя е била удоволствие и щастие в трудните моменти през 2021 г.). Въпреки нормализирането на здравната обстановка, 69% от всички запитани през 2022 г. твърдят, че музиката е важна за менталното им здраве. Това е и една от причините времето, което човек отделя за слушане на седмица, да продължи да се покачва през последните 12 месеца и вече е рекордните 20,1 часа. Или казано с други думи – през тази година слушателят е добавил още 34 триминутни песни към седмичната си доза музика, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2022” (Engaging with Music 2022), който IFPI публикува днес, 17 ноември 2022 г.

Новият европейски Акт за цифровите услуги /DSA/ - нови възможности за творческия сектор?

На 4 октомври 2022 г. Съветът на Европейския съюз предприе важна стъпка за осигуряване на по-безопасна онлайн среда, като одобри Акта за цифровите услуги (DSA). Целта на DSA  е да защити по-добре дигиталното пространство срещу разпространението на незаконно съдържание и да гарантира защитата на основните права на потребителите.

БАМП и БМА с обща инициатива за обучителни семинари на тема „МУЗИКАЛЕН СЕКТОР И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“

Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/  и Българската музикална асоциация /БМА/ инициират серия от обучителни сесии – семинари из страната, насочени към артисти-изпълнители и независими продуценти.

Комисията по култура и медии прие на първо четене квоти за българска музика в БНТ и БНР

С десетима „за“ и двама „въздържали се“ Комисията по култура и медии одобри  внесения от партия „Възраждане“ законопроект за квоти от 50 и 60% музика, „създадена от български автори на български език“ в обществените медии – БНТ и БНР.

Творчески организации говорят за новото предложение за закон срещу пиратството пред БНР

 

Предаването „Хоризонт за вас“ по програма Хоризонт на БНР, постави новия законопроект за блокиране на достъпа до сайтове с пиратско съдържание, под който се подписаха 11 български творчески организации, сред основните си теми. В епизода от понеделник, 13 юни, предаването потърси множество гледни точки към предложението на творците, които единодушно, заедно с Мехти Меликов, директор на Дирекция "Авторско право“ в Министерството на културата, застанаха зад идеята за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Всеки шести младеж в България умишлено използва пиратско съдържание

Умишленото използване на дигитално съдържание без уредени авторски или сродни на тях права продължава да е честа практика сред младите хора в Европа. 16% от младежите в България, на възраст между 15 и 24 години, признават, че съзнателно са боравили с пиратско съдържание през 2021 г. Това сочат данните от последния доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), публикуван на 8 юни 2022 г.

Отворено писмо и законопроект на творческия сектор относно блокиране на достъп до сайтове с незаконно съдържание

11 организации от творческия сектор, защитаващи и представляващи интересите на почти всички творчески индустрии и професии в България, се обединиха около предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Тези промени целят да се запълни липсата на правна възможност за блокиране на достъп до сайтове, предлагащи защитено съдържание без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си колеги, българските правоносители и до момента са лишени от правната възможност да поискат от интернет доставчици да ограничат или блокират, изцяло или отчасти, достъпа на потребителите до „пиратски“ сайтове. Публикуваме целия текст на отвореното писмо, законопроекта и мотивите:

НА ФОКУС: Какво искат да знаят потребителите за авторските и сродните права в интернет пространството?

Имам ли право да използвам защитен звукозапис като саундтрак на видеоклип, който съм заснел и искам да ъплоудна на платформа за видеоклипове? Имам ли право да  даунлоудвам от интернет защитено с авторско право произведение и има ли значение каква технология се използва и дали свалям само части от произведението?

Акт за цифровите услуги (DSA): Tрилогът на институциите на ЕС завърши с политическо споразумение

На 22 април се проведе последното от серията заседания на т.нар. „трилог“ – Европейска комисия, Европейски парламент и Европейски съвет, по въпросите на Акта за цифровите услуги. След повече от дванадесет часа преговори под председателството на Франция, бе постигнато политическо споразумение.  

На фокус в Световния ден на интелектуалната собственост: Младите хора

Всяка година на 26 април отбелязваме Световния ден на интелектуалната собственост (World Intellectual Property Day), чиято цел е   да се повиши обществената информираност по отношение на правата върху интелектуална собственост (авторско право, патенти, марки, индустриален дизайн) и да се подчертае приноса на творците и изобретателите за развитието на обществата в целия свят. Световният ден на интелектуалната собственост е отбелязан за първи път на 26-ти април 2001 г., по инициатива на Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/. Всяка година се  избира тема и мото, под което преминават честванията по цял свят. За 2022 г. темата е „Интелектуалната собственост и младите хора: Иновации за по-добро бъдеще“ (IP and Youth: Innovating for a Better Future). Тя е фокусирана върху огромния потенциал на младите хора да намират нови и по-добри решения, изграждащи прехода към устойчиво бъдеще.

Музикалният бизнес се изтегля от Русия

Стрийминг гигантът Spotify обяви в края на март, че спира напълно всичките си услуги в Русия. Причината е новият закон за цензурата, който беше приет в страната. В началото на месеца дигиталната платформа спря Premium абонамента си и затвори местните си офиси в знак на бойкот срещу инвазията в Украйна, но запази услугата си „работеща, за да осигури достъп до глобалния поток от информация“ като спря да взема пари от абонати и рекламодатели на територията на Русия. Въпреки това продължи да плаща на притежателите на права за стрийминг на музиката им в тази територия, като сама пое разходите по отчисленията, които биха дошли от Русия. По-малко от месец по-късно Spotify започна пълното изключване на всички услуги, което трябва да бъде финализирано до април.

Стриймингът и възроденият интерес към физическите носители доведоха до 18,5% ръст на музикалната индустрия за 2021 г.

България дублира резултата на световния пазар и отчете растеж от 18,6%

 

Глобалният ръст на музикалния пазар през 2021 г. е 18,5%, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2021 г. и показват седма поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 25,9 милиарда щатски долара.

Българската асоциация на музикалните продуценти с безусловна  подкрепа и солидарност с народа на Украйна

Снимка: Pixabay.com

Българските музикални продуценти изразяват безусловната си подкрепа и солидарност с  народа на Украйна в тези мрачни времена на военна агресия в Европа, на каквато не сме били свидетели от Втората световна война насам. Тази агресия всекидневно отнема невинни животи и принуждава стотици хиляди украинци да напуснат домовете си, в търсене на сигурност и мир.

„30“ на Адел е „Албум на годината във всички формати“

Британската суперзвезда оглави още класациите за „Най-продаван албум за годината в света“ и „Най-продаван винилов албум за годината в света“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – „30“, завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/. Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в „Глобален албум на годината във всички формати“ (Global Album All Format Chart), „Най-продаван албум за годината в света“ (Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - „Най-продаван винилов албум за годината в света“ (Global Album Vinyl Sales Chart).

The Weeknd е носителят на наградата „Глобален дигитален сингъл за 2021“ с песента “Save Your Tears”

Той е първият артист, който печели наградата в две поредни години, след успеха на “Blinding Lights” през 2020 г.

The Weeknd  спечели наградата „Глобален дигитален сингъл на 2021“ с песента “Save Your Tears”. Признанието се присъжда от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. С това отличие The Weeknd се превърна в първия артист, който се изкачва до върха на класацията в две поредни години, след като през 2020 г. стана №1 с хита “Blinding Lights”. 

BTS са първите изпълнители, спечелили наградата „Глобален артист“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия в две поредни години

Южнокорейският феномен BTS са носителите на наградата  „Глобален артист за 2021“, присъждана ежегодно от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. Така RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V и Jung Kook записаха имената си в историята на звукозаписната индустрия, като станаха първите, спечелили признанието в две последователни години, след като бяха оглавили списъка и през 2020 г.

Нов доклад на ЮНЕСКО настоява за адекватни културни политики поради световната криза в творческия сектор

Десет милиона работни места в творческите индустрии по целия свят са били закрити през 2020 г. заради пандемията от Covid и нарастващата дигитализация на културната продукция. А за артистите и работещите в творческия сектор е станало по-трудно от всякога да изкарват прехраната си. Това гласи най-новият доклад на ЮНЕСКО „Преосмисляне  на политиките за творчество“, публикуван през февруари 2022 г.

Покана за редовно Общо Събрание на БАМП - 10.03.2022 г. от 16:00 часа

Сдружение „Българска асоциация на музикалните продуценти” - БАМП

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 10 февруари 2022 г., с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението. Отчитайки продължаващата епидемична обстановка в страната и в съответствие със съдебната практика, Общото събрание ще се проведе дистанционно чрез видеоконферентна връзка чрез платформата Зум/Zoom, предоставяща контролиран достъп чрез съответно име на потребител и парола на всеки член на ОС на БАМП.

Програма „Творческа Европа“ със 100 милиона евро по-голям бюджет през 2022 г.

 

Европейската комисия одобри най-високия до сега бюджет за програма „Творческа Европа“ за 2022 г. Целта е да се засили подкрепата към творческия и културен сектор, предвид предизвикателствата, пред които бяха поставени от пандемията и нарастващата глобална конкуренция. 

Петя Точарова пред Дарик радио: Работейки заедно, можем да постигнем повече

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова беше гост в предаването „Ники Кънчев Шоу“ по Дарик радио, за да сподели подробности за голямото обединение на организации в културния сектор на България около обща позация и какъв е конкретният повод за това.

БАМП представя: Професията музикален продуцент (Част II) Юлияна Маринова/ Гега Ню

Достатъчен ли е само и единствено талант, за да може един артист да постигне успех и да изпълни мечтите си? Опитът показва, че не. Артистът трябва да умее още да планира и организира, да бъде добър комуникатор, да има адекватни маркетингови умения, да познава тънкостите на защитата и управлението на  авторските или изпълнителските си права, да разбира от договори и да умее да преговаря, да знае как се изгражда и увеличава публика. Има артисти, които поемат предизвикателството да развият и тези допълнителни и абсолютно необходими за успеха им умения, но много повече предпочитат да се доверят на професионализма на музикалните продуценти и компании. 

Акт за цифровите услуги: Пленарен вот на Европарламента и надежда за по-амбициозни промени в предстоящите дискусии на „трилога“

На 20 януари 2022 г. членовете на Европейския парламент гласуваха своята позиция по Акта за цифровите услуги (DSA) в пленарно заседание, след като проектът бе обсъждан в  рамките на няколко парламентарни комисии. Целта на Акта е да създаде рамка за отчетност за онлайн платформите и да осигури по-безопасна и по-надеждна от сега съществуващата онлайн среда. Очакването е той да въведе и ефективни задължения за борба с незаконното съдържание онлайн, което е от изключително значение за творческия сектор в Европа.  

Българският творчески сектор се обедини в обща позиция относно проекта за Акт за цифровите услуги (DSA), обсъждан от институциите на ЕС

Широка група от 15 организации, представляващи творческия сектор в България, се обединиха  в обща позиция относно предложени от Европейския парламент и Европейския съвет промени в проекта за Акт за цифровите услуги (DSA). Зад общата позиция, координирана от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), застават музикални, аудио-визуални, литературни, визуални автори, изпълнители, книгоиздатели, музикални, филмови и телевизионни продуценти и професионални фотографи. Те изпратиха отворено писмо до българските евродепутати, Министерството на икономиката, Министерството на културата и Представителството на Република България към Европейския съюз. В него те изразяват загрижеността си от предложените промени, като се присъединяват към позицията на европейския творчески сектор, която определя предложенията катоедна пропусната възможност и крачка назад“.

БАМП представя: Професия музикален продуцент (Част I)

Достатъчен ли е само и единствено талант, за да може един артист да постигне успех и да изпълни мечтите си? Опитът показва, че не. Артистът трябва да умее още да планира и организира, да бъде добър комуникатор, да има адекватни маркетингови умения, да познава тънкостите на защитата и управлението на  авторските или изпълнителските си права, да разбира от договори и да умее да преговаря, да знае как се изгражда и увеличава публика. Има артисти, които поемат предизвикателството да развият и тези допълнителни и абсолютно необходими за успеха им умения, но много повече предпочитат да се доверят на професионализма на музикалните продуценти и компании.  

Каква е работата на музикалния продуцент в България? Каква е неговата роля и как допринася за израстването на артиста и за успеха на музикалния продукт? Какви умения и качества трябва да притежава?

Музикални компании от цял свят се обединиха около Музикален пакт за климата

През месец декември 2021 г. музикални продуценти от цял свят, от независими компании до големи музикални лейбъли, лансираха Музикален пакт за климата (Music Climate Pact), създаден по инициатива на Асоциацията за независима музика на Обединеното кралство (AIM) и Британската асоциация на звукозаписните компании (BPI). Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), чиято национална група за България е БАМП, също обяви подкрепата си за пакта, чиято амбициозна цел е да се намалят до нула въглеродните емисии, създадени от музикалната индустрия, най-късно до 2050 г. Ръководните принципи на инициативата са изготвени със съдействието на Програмата на ООН за климата /UNEP/.

Творческият и културен сектор в Европа изразяват сериозна загриженост от Общия подход на Съвета на ЕС към Акта за цифрови услуги /DSA/

През последните 12 месеца Съветът на ЕС и Европейският парламент обсъждат изготвения от  Европейската комисия проект за  Акт за цифровите услуги  /DSA- Digital Services Аct/.  Целта на първоначалния проект за DSA е въвеждането на хоризонтална рамка за всички категории съдържание, продукти, услуги и дейности в цифрова среда, създаването на правила за отчетност и прозрачност за онлайн платформите, като се актуализират  техните отговорности и се осигури по-безопасна и по-надеждна онлайн среда, в това число и чрез въвеждане на ефективни задължения за борба с незаконното съдържание онлайн. Актът е един комплексен инструмент, който има много важно значение за всички културни индустрии и за защитата на произведенията и другите защитени обекти при използването им в цифрова среда. 

Европейският парламент подкрепи с доклад Плана за действие за правата върху интелектуалната собственост на Европейската комисия

С огромно мнозинство от 454 гласа „за“ срещу само 94 „против“, на 11 ноември Европейският парламент прие доклад в подкрепа на Плана за действие на Европейската комисия за правата върху интелектуална собственост (ПИС). В него се  подчертава, че силната, балансирана и стабилна защита на правата върху интелектуална собственост на национално, европейско и международно ниво, позволява възвръщаемост на инвестициите и дава възможност на авторите, изобретателите и иноваторите да получат компенсация за своите творчески начинания. Това е от особена важност за устойчивото икономическо и социално възстановяване на държавите-членки на ЕС от COVID-19 кризата, както и от другите глобални кризи.

Петя Точарова : Публиката няма желание да плаща за слушането на музика

 

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова отговори на въпросите на Гергана Николова от вестник "Монитор", за да разясни целите на организацията; какво се слуша в момента по света и у нас; как българската музикална индустрия се справя в пандемията; ще се промени ли начинът, по който слушаме музика; колко опасно е дигиталното пиратство и какво трябва да съдържа стратегията на държавата за развитието на културата.

Всеки четвърти човек по света слуша музика с платен стрийминг абонамент

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива как се променят музикалните ни навици

 По време на пандемията всички слушат музика в рамките на рекордно време – 18,4 часа на седмица. 74% от хората по света пускат радио именно заради любимите си песни, а 23% (или почти всеки четвърти) плащат абонамент за стрийминг услуга, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2021” (Engaging with Music 2021), който IFPI публикува днес, 21 октомври 2021.

Петя Точарова е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти

Петя Точарова – един от най-добрите български специалисти в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, културните индустрии и културното наследство, е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тя поема поста от Ина Килева, която години наред успешно ръководеше организацията на звукозаписната индустрия у нас.

Целият професионален път на Петя Точарова е свързан с културния сектор, като по-голямата част от кариерата й е преминала на европейско и глобално ниво. След завръщането си в България, тя ще работи за музикалната индустрия в родината си.

Нови тенденции в музикалния бизнес: Физическите носители се завръщат

В деня, който Международният Съвет за музика към ЮНЕСКО обяви за Ден на музиката през 1975 г., обръщаме поглед към интересна тенденция в музикалния бизнес – завръщането на физическите носители.

Никога хората не са имали толкова начини да достигнат до музика, колкото в момента. Стрийминг, даунлоуд, винили, компактдискове, касетки – пазарът е повече от разнообразен. Наред с  огромния  дял на стрийминга в приходите на музикалната индустрия, интересът към физическите носители също расте лавинообразно. Психолозите откриват във възродения интерес към плочите и касетките спасителния остров на човека, който търси познатото и положителните спомени по време на принудителното затваряне по време на пандемията. Това е отразено пряко в статистиката за 2020 и 2021 г. на два основни музикални  пазара – Северна Америка и Великобритания.

Независимо че стриймингът продължава да бъде абсолютен хегемон в САЩ и на Острова, анализаторите обръщат поглед и към доста интересната и непредвидима битка при физическите носители. Кой ще бъде №1? Винилът или CD-то? Завръща ли се в състезанието и аудио касетата?

Национален фонд „Култура“ отдели 3 800 000 лв за подкрепа и на проекти на културните индустрии (Условия за кандидатстване)

На 16 септември стартира сесията за кандидатстване по програма „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“ за 2021 г. В нея могат да представят проекти частни организации, работещи в сферата на културата, в това число и от музикалната индустрия, доколкото отговарят на условията за допустимост. Документи се подават само онлайн в системата на НФК (тук) и се приемат до 15:00 часа на 7 октомври 2021 г.


Важно е да се отбележи, че за разлика от други финансиращи държавни инструменти, тази програма има по-стратегически характер и НЕ е насочена към подкрепа на проекти, които имат за цел единствено организиране, реализация и разпространение на индивидуален творчески проект. Нейната цел е да подпомага финансово цялостни едногодишни стратегии за дейност и развитие на частни професионални организации.

20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г. отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами) отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, (които в годината на COVID 19 и периодичния локдаун се сви със значителните -10.1% в световен мащаб).

MAP OF THE SOUL : 7 на BTS e „Албум на годината във всички формати“

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представи своята най-нова световна класация – „Глобален албум на годината във всички формати“, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Големият победител в първото издание на чарта са BTS с албума MAP OF THE SOUL : 7.

Тази класация допълва вече традиционните световни класации на IFPI и е състезание между най-добре продаваните албуми в глобален мащаб, при отчитане на всички възможни формати на потребление – физически продажби, вкл. чрез онлайн магазини, цифрови продажби като даунлоуд, както и приходи от различните стрийминг платформи и услуги.

2,7 милиарда стрийма превърнаха Blinding Lights на The Weeknd в „Дигитален сингъл на 2020“ официална класация на музикалната индустрия

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви песента Blinding Lights на The Weeknd за победител в официалната класация на музикалната индустрия „Дигитален сингъл на 2020 година“ („IFPI Global Digital Single Award“), съобщава Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП), национална група на IFPI.

Тази традиционна годишна класация на IFPI представя най-успешните сингли в световен мащаб на база резултати в различните дигитални формати на потребление – от даунлоуд до стрийминг чрез абонамент или чрез услуги, подкрепени от реклама.

Момчетата от корейската банда BTS са носители на наградата на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) „Глобален артист за 2020“

Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, обяви победителите в надпреварата за най-добре продаван артист през 2020. Това са корейските суперзвезди от момчешката група BTS, които оглавиха тазгодишната класация на музикалната индустрия с постигнати най-добри тиражи в световен мащаб, както при продажбата на физически носители, така и като дигитално потребление.

Покана за редовно Общо Събрание на БАМП - 25.02.2021 от 16 часа

Сдружение „Българска асоциация на музикалните продуценти” - БАМП

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 21.01.2021 г. с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението, което отчитайки епидемичната обстановка в страната и в унисон със съдебната практика, акумулирана до този момент по тези въпроси, ще се проведе дистанционно чрез видеоконферентна връзка чрез платформата Зум/Zoom, предоставяща контролиран достъп чрез съответно име на потребител и парола на всеки член на ОС на БАМП.

Европейската комисия осветли в Списък за наблюдение опасни пиратски сайтове извън Европейския съюз

За втори път Европейската комисия публикува списък с онлайн услуги, администрирани извън ЕС, които осъществяват или спомагат за осъществяване на незаконен достъп до защитено творческо съдържание и търговия с фалшиви стоки.

Целта на този Списък за наблюдение (Watch List) е да алармира европейските оператори на дигитални услуги и интернет свързаност, както и правоприлагащите и правоохранителни държавни органи в страните-членки, за да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на достъпа до посочените в списъка пиратски сайтове. Важно е и посланието към европейските граждани за промяна на потребителските им нагласи, уважение към творчеството и бойкот на платформите, които нарушават закона.

Музиката създава два милиона работни места и носи €81.9 милиарда годишно в икономиката на ЕС и Обединеното кралство

Това са изводите в задълбоченото изследване на Оксфорд Икъномикс „Икономическият принос на музиката в Европа“, осъществено по поръчка на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) със съдействието на националните й групи в страните-членки (EC27) и Обединеното кралство (EC28).

Изследването ползва статистически данни от 2018 година, при наличие на 28 страни-членки в ЕС и достига до важни изводи за приноса на музиката в Европа. Според Оксфорд Икъномикс музиката в ЕС28 :
• Създава два милиона работни места;
• Внася €81.9 милиарда в БВП на Европа и
• Генерира €9.7 милиарда приходи от експорт на стоки и услуги към трети страни, извън ЕС28.

RDx - новата система на музикалната индустрия за обмен на данни е готова за действие!

За първи път музикалният бизнес разполага с операционна система, която дава възможност на звукозаписните компании да обменят данни за продуцентския си репертоар с дружествата за колективно управление на права чрез единен централизиран хъб.

Данни за над един милион музикални записи са вече споделени чрез системата RDx.

Според Глобалния музикален доклад на IFPI: Стриймингът формира над половината от общите приходи на индустрията през 2019

Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI оповести своя пореден Глобален музикален доклад (Global Music Report 2020), който отразява резултатите на индустрията през изминалата 2019 г. Общите приходи на световния пазар  на музикални записи нараства с +8.2% и достига  US$20.2 млрд., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на IFPI. Приходите от стрийминг нарастват с +22.9% до US$11.4 млрд., като за първи път надхвърлят половината от общите приходи  на глобалната музикална индустрия (56.1%). Ръстът на приходите от стрийминг се съчетава с известна редукция на спада при физическите продажби ( -5.3% ),  спрямо параметрите от предходната 2018.

Вече има лесен и бърз начин всеки български продуцент да се сдобие със собствен идентификационен код (ISRC), без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно

БАМП вече е Национална ISRC агенция и официален доставчик на уникалните ISRC кодове за България. Преди броени дни асоциацията на продуцентите у нас подписа договор с Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), по силата на който придоби статут, който ще улесни монетизацията на цялото българско музикално съдържание в дигитална среда.   

В класация на IFPI: Юбилейна компилация на японците Arashi е най-продаваният албум за 2019

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести своята трета световна годишна класация – Най-добър албум за 2019. Призът отива при японската група ARASHI за тяхната успешна компилация 5x20 All the BEST!! 1999-2019, с която бандата отбеляза своята 20-годишнина на сцената.

В класация на IFPI: bad guy на Били Айлиш е най-успешният сингъл в света за 2019

Една песен, създадена в спалня с размер на кибритена кутия със съвсем първична звукозаписна техника стана най успешният дигитален сингъл в света за 2019 г., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). bad guy на Били Айлиш оглави годишната класация на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ ПОВЕДЕ БИТКА СРЕЩУ САЙТОВЕТЕ, КОИТО МАНИПУЛИРАТ СТРИЙМИНГА

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и нейната национална група в Германия (BVMI) оповестиха резултата от своите активни действия срещу злоупотребите с музикалния стрийминг - важен за точността на различни класации и за получаване на справедливи възнаграждения от дигиталните продажби на звукозаписи. Съвместната им инициатива приключи с наложена от съда в Берлин обезпечителна мярка срещу един от най-големите немски оператори за манипулиране на този вид данни  - Followerschmiede.de.

В КЛАСАЦИЯ НА IFPI: ТЕЙЛЪР СУИФТ E НАЙ-ПРОДАВАНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА 2019

 

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви своята първа световна класация за 2019-та – за най-добре продаван изпълнител през изминалата година. Носител на авторитетния приз е Тейлър Суифт. Певицата печели това отличие за втори път, след като се превърна в глобален бестселър през 2014 г., припомнят от БАМП, национална група на IFPI за България.

Дара на среща с ученици в Италианския лицей: Авторските права са важни за бъдещето на всеки артист!

Eдин от най-успешните артисти в съвременната ни поп музика – Дарина Йотова-Дара, влезе „В час по интелектуална собственост“ в Италианския лицей. Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) избра Националния учебен комплекс за поредната спирка от образователната си кампания заради широкия спектър на изучаваните там изкуства – от дърворезба, живопис и керамика до музика, балетна хореография и фолклор. Разговорът за стойността на творческите продукти и смисъла да печелиш от всичко, което създаваш с ума си, бе проведен от музикалния продуцент и председател на УС на БАМП Станислава Армутлиева.

Уча.се и БАМП показват колко е яко да си творец!

Защо музикалната индустрия прилича на палто и какво е общото между една песен и глава лук? Трябва ли ти екип, освен армия последователи в социалните мрежи, за да станеш звезда? Колко е важно да си в час с правата си, за да стане твоето изкуство кариера и в джоба ти да влезе нещо повече от телефона ти със записи? Това са част от въпросите, чиито отговори очакват малки и големи бъдещи творци в първата по рода си поредица уроци за света на музикалната индустрия, създадена у нас от Уча.Се и Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП

Управителният съвет на Сдружение „Българската асоциация на музикалните продуценти” – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава, свиква редовно заседание на Общото събрание на 27.02.2020 г. от 16:00 часа на адреса на управление на БАМП, находящ се в гр. София, ул. „Поп Богомил” № 1, вх. А, ет. 4, офис 21, при следния дневен ред: