Киберполицаи прекратиха незаконно разпространение на музика

ГДБОП блокира 12 пиратски сайта

БАМП приветства усилията на българските институции и специализирани структури, действащи в координация с Европол, да ограничат незаконното използване на музика и признава важното значение на действия, като затварянето на 12 пиратски сайта в България, за защитата на музикалното съдържание в онлайн среда.

През 2023 г. приходите от записана музика се увеличиха с 10.2% в световен мащаб, в България скокът е с 44%

България е един от най-бързо растящите пазари в света, отбеляза Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/

 

Приходите от записана музика са се увеличили с 10,2% в световен мащаб през 2023 г. Това гласи Годишният музикален доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, който беше публикуван днес (целият доклад ТУК). Световният музикален пазар е нараснал до 28,6 милиарда долара и отбелязва девета поредна година на растеж. Най-значителен скок са направили два региона – Латинска Америка (+ 19.4%) и страните от Африка на юг от Сахара (+ 24.7%). А България е отбелязана като един от най-бързо растящите пазари в света. Европа генерира 28.1% от глобалните приходи и продължава да бъде вторият по големина пазар на записана музика в света.

ЕП одобри европейския регламент за изкуствения интелект. Творци и правоносители със съвместно изявление

/13 март 2024 г., Брюксел/ Европейският парламент одобри законодателния акт за изкуствения интелект, който гарантира безопасността и зачитането на основните права, като същевременно насърчава иновациите. Евродепутатите одобриха регламента с 523 гласа „за“, 46 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“.

Веднага след гласуването, европейските творци и носители на права направиха съвместно изявление.

К-поп стилът завладява света, Майли Сайръс и Тейлър Суифт са кралиците на продажбите

Традиционните годишни класации „Албум на годината“, „Сингъл на годината“ и „Артист на годината“ на IFPI очертаха нови тенденции в музиката за 2023 г.

 

След като преди няколко години корейският феномен BTS проби път за К-поп стила по цял свят, този жанр не само се утвърди, а и продължава да расте с шеметни темпове. Това доказва и класацията „АЛБУМ НА ГОДИНТА“ 2023 на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, в която пет от ТОП 10 най-продавани албуми са с К-поп музика.

Според представителното проучване „Музикалните навици на българите“: Българите отдават предпочитание на местните музикални жанрове, в крак с глобалните тенденции

Радиото остава предпочитан начин за слушане на музика, но стрийминг платформите  продължават да разширяват влиянието си

Българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда. Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това. Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада, почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите. Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите. „Музикалните навици на българите“ беше реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ от Изследователски център ТРЕНД. Допитването беше проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната. Резултатите бяха обявени на специално събитие в музея „Борис Христов“ днес, 26 февруари 2024 г., от изпълнителния директор на БАМП Петя Точарова и Димитра Воева от ТРЕНД.

БАМП представя първото широкообхватно проучване на музикалните навици на българите

Каква музика обичат  да слушат българите? Къде най-често ѝ се наслаждават? Ходят ли на концерти? Как използват дигиталните платформи? Къде откриват нови любими артисти и песни?

Покана за редовно общо събрание на БАМП - 7 март, 14.00 ч.

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 31.01.2024 г. с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно присъствено заседание на Общото събрание на Сдружението.

Държавите-членки на ЕС одобриха единодушно Регламента за изкуствения интелект

Регламентът е ключова стъпка напред за защита на творците в ерата на изкуствения интелект

На 2 февруари 2024 г., посланиците на 27-те страни от Европейския съюз единодушно одобриха текста на Регламента за изкуствения интелект, който е първата по рода си в света всеобхватна законодателна уредба в тази област. Така те подпечатаха политическото споразумение между европейските институции, постигнато през декември 2023 г. Споразумението от декември обхващаше основните точки на Регламента за изкуствения интелект, а техническото усъвършенстване на текста отне повече от един месец.

Културният сектор в Европа с обща позиция преди финалното заседание по приемане на Регламента на ЕС за изкуствения интелект

Над 200 организации от културния и творчески сектор във всички страни-членки на Европейския съюз, включително БАМП и Музикаутор от българска страна, се обединиха в обща позиция часове преди заседанието на КОРЕПЕР /представителствата на държавите-членки/ утре, 2 февруари, на което трябва да се одобри финалният текст на Регламента на ЕС за изкуствения интелект, с който да се регулира ролята на изкуствения интелект и да изгради глобален стандарт за работата на системите му.

Ето пълния текст на позицията:

БАМП продължава да обучава млади специалисти с БЪРЗ КУРС ПО МУЗИКАЛЕН БИЗНЕС

Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е превърнала обучението на бъдещи професионалисти в музикалния бизнес в свой приоритет. Затова продължава образователните си инициативи с поредица от бързи курсове по музикален бизнес. Така Асоциацията ни следва своята последователна политика по посока вдигане нивото на информираност и релевантност на познанието на различните участници в индустрията.

Регламент за изкуствения интелект на ЕС - „историческо споразумение“ за първото в света всеобхватно законодателство за ИИ

Политиците успяха да се споразумеят и по въпросите, свързани с регулацията за генеративния ИИ и базовите модели

След 22 часа интензивни преговори политиците в ЕС успяха да постигнат предварително споразумение за правилата в Регламента за изкуствения интелект, които ще се прилагат по отношение на генеративния изкуствен интелект и базовите модели. Последният кръг от преговори на т.нар. трилог /Европейски парламент, Европейски съвет, Европейска комисия/ започна в сряда (6 декември) и продължи, почти без прекъсване, цяло денонощие. Именно в тази първа част от последния раунд на преговорите бе постигнато споразумението за регулирането на базовите модели и въпросите, които са от жизненоважно значение за творческите индустрии. След трудното постигане на съгласие по тези теми, втората част на преговорите приключи късно вечерта в петък (8 декември), след нова серия от интензивни преговори по отношение на правоприлагането и други ключови аспекти от Акта.  

„СЪЗДАДЕНО ОТ ЧОВЕК“ или „СЪЗДАДЕНО ОТ МАШИНА“ творчески индустрии и специалисти дискутираха предизвикателствата на изкуствения интелект в сградата на Народното събрание

Дебатът беше организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ и Комисията по културата и медиите към НС

 Първата у нас публична дискусия „ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ТВОРЧЕСТВО. АВТОРСКО ПРАВО“ постави във фокуса взаимодействието между генеративния изкуствен интелект и творчеството, както и нуждата от регулация, за да се гарантира спазването на авторското право. Дебатите, инициирани от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ и Комисията по култура и медии, преминаха при огромен интерес от почти  100 представители на творческите индустрии в България, юристи и специалисти.

БАМП и Комисията по култура и медии организират дискусия за предизвикателствата на изкуствения интелект за творчеството и авторските права

Генеративният изкуствен интелект е вече факт, както с предоставяните от него неограничени възможности, така и с потенциала да се превърне в бойно поле за правата върху интелектуалната собственост. Дебатът по темата за изкуствения интелект в България е все по-публичен, но във фокуса му почти не попадат казусите, отнасящи се до начина, по който той влияе върху творчеството, човешката артистичност, културните индустрии и свързаните с тях авторски и сродни права.  Поради това  Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП и  Комисията по култура и медии към Народното събрание поставят тази тема на фокус за първи път в България с  организирания съвместно от тях  дискусионен панел „ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ТВОРЧЕСТВО. АВТОРСКО ПРАВО“. Той ще се проведе на 5 декември от 11.00 ч в зала „ЗАПАД“  в Народното събрание.

ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА ПРИЕТИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

Дългоочакваните промени в Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/ вече са факт. На 23 ноември 2023 г. Народното събрание гласува Законопроекта за изменение и допълнение на ЗАПСП на второ четене и прие редица промени, целящи да хармонизират авторскоправното законодателство на България с две важни директиви на Европейския съюз – Директива (ЕС) 2019/790 за цифровия единен пазар и Директива (ЕС) 2019/789 за установяване на правила във връзка с упражняването на авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми. И двете директиви обръщат сериозно внимание на цифровото и трансграничното използване на защитено съдържание, което е от особено значение за творците в днешния дигитален свят.

Най-важното от семинара „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ“ вече e в YouTube

Семинарът „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП на 17 октомври 2023 г. в музей „Земята и хората“ в София, който сложи на масата за пръв път темата за необходимостта от създаване на политики и административна структура, подпомагащи износа на българска музика зад граница, вече е достъпен и онлайн. ГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Вирго Силамаа пред "Телеграф": Без обединението на музикалния сектор и политиците около обща стратегия, няма основа за износ на музика

Вирго Силамаа, научният координатор на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /ЕМЕЕ/ и основател на естонския експорт офис Music Estonia, беше в България за първия по рода си семинар "МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опи и български перспективи", организиран от БАМП. Присъствието на европейските специалисти у нас предизвика значителен интерес в български медии. Предлагаме ви едно интервщ, което Вирго Силамаа даде за една от водещите медии - "Телеграф".

Изкуственият интелект във фокуса на регулаторната активност както в Европа, така и в САЩ

Европейските институции и държавите-членки на ЕС водят последните кръгове от преговори преди окончателното одобрение и приемане на Регламента за изкуствения интелект. Тази нова правна рамка има за цел да осигури адекватна регулация за развитието и използването на изкуствен интелект. Амбицията на ЕС е Регламентът да бъде най-всеобхватният законодателен акт по отношение на изкуствения интелект на световно ниво, който ще постави основата за определяне на стандартите в тази област.

Автори, артисти, продуценти, организатори на концерти се обединяват за създаване на български музикален експортен офис

Две министерства, Столична община и още институции подкрепят инициативата, представена в първия семинар за износ на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП

Представители на различни професии в българския музикален бизнес застанаха зад общата кауза за създаване на български музикален експортен офис по време на първия у нас семинар „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/. Той се проведе вчера, 17 октомври, в музей „Земята и хората“ в София.

Форумът беше открит от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, който пое ангажимента да инициира последващи срещи и консултации  със  заинтересованите страни за организиране на български експортен офис и лично получи информация от гостуващите европейски спиециалисти как се подкрепят и финансират подобни инициативи. 

Шестима европейски специалисти споделят опит как музикалният ни бизнес да се реализира по-успешно зад граница

Президентът на ЕМЕЕ и ръководители на експортни офиси от цяла Европа ще се включат в семинара „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП

 

Corinne Sadki, президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /EMEE/, организацията партньор на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/, пристига в България, за да участва заедно с още петима свои колеги от различни европейски страни в първия у нас семинар, посветен на износа на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“. Той ще се състои този вторник, 17 октомври, в музея „Земята и хората“ в София.

Corinne Sadki /Президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси EEME/: Музикалният експорт е процес на обмен, не еднопосочен път

Corinne Sadki е президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси, която събира под шапката си всички разновидности на тези структури на Стария континент. Тя пристига в България за първия по рода си семинар, посветен на износа на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП. Той ще се състои на 17 октомври в музея „Земята и хората“ в София.

Българската музика да получи подкрепа за популяризиране навън „мисия възможна“, потвърди Петя Точарова в Дарик Радио

Възможно ли е българската музика да получава подкрепа от България и дори от ЕС, за да бъде популяризирана навън? „Мисията ми се вижда възможна“, заяви изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова в ефира на Дарик радио при гостуването си в предаването „Дарик Кафе“ при водещия Михаил Дюзев.

БАМП слага износа на българска музика на фокус

Първият у нас семинар „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“ среща международни специалисти с музикалния сектор и българските институции на 17 октомври

 

Колко важно е българската музика да се  разпространява и да получава признание не само в България, но и зад граница? Отговорът на този въпрос е еднозначен - музикалният експорт е основен приоритет както за композиторите и артистите, така и за  всички заети в музикалния сектор - и то не само у нас, а и по цял свят. България обаче е една от много малкото държави в Европейския съюз, в която липсва структурирана политика, отчитаща този приоритет, както и административна структура, която да прилага подобна държавна политика.

В отворено писмо творческият сектор призова България за солидна подкрепа към предложената от ЕП регулация на изкуствения интелект

Изкуственият интелект и ефикасната защита на авторските и сродните права не се взаимоизключват

12 организации от творческия сектор, защитаващи и представляващи интересите на почти всички творчески индустрии, се обединиха в обща позиция относно Регламента за изкуствения интелект, който е в процес на преговори между трите основни европейски институции – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Те приветстват направените от Европейския парламент предложения, които вземат предвид интересите на творците и творческите индустрии, и призовават българските институции да предоставят солидна  подкрепа за тези предложения.  Публикуваме целия текст на отвореното писмо:  

Петър Димитров /A to JazZ/: Имаме нужда от професионалисти в индустрията

Фестивалната индустрия, като един от големите и важни клонове в музикалния бизнес, беше фокусът на лекцията на Петър Димитров, основател и директор на един от най-успешните устойчиви фестивали в България – A to JazZ. В последния ден на първия в България курс по музикален бизнес, който Българската асоциация на музикалните продуценти организира от 12 до 16 юни 2023 г., Петър Димитров превърна презентацията си  в пълноценна дискусия с курсистите и споделяне на знания и опит, каквито не биха могли да бъдат  придобити по друг начин освен от първа ръка.

Lodovico Benvenuti /директор на IFPI Европа/: Изкуственият интелект няма да промени нищо!

Директорът на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/ за Европа, Lodovico Benvenuti, беше един от лекторите на първия в България професионален курс по музикален бизнес, който предизвика огромен интерес сред курсистите.

Първият в България курс по музикален бизнес обучи над 80 нови професионалисти

Организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти, курсът даде kick-start на професионалното обучение на специалисти в музикалната индустрия

 

8 от най-влиятелните професионалисти в световната музикална индустрия, 13 водещи български специалисти от бранша и академични преподаватели, 5 дни, 35 астрономически часа и над 80 курсисти. Това е равносметката в цифри от първия в България интензивен професионален курс по музикален бизнес, организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ в сътрудничество с Института за интелектуална собственост и технологичен трансфер /ИИСТТ/ към УНСС. Обучението се проведе между 12 и 16 юни 2023 г.

Първият професионален курс по музикален бизнес SOLD OUT за по-малко от 5 дни

Като организатор на първия в България професионален курс по музикален бизнес, Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ ви уведомява, че прекратява приемането на заявки за участие в  обучението.   Големият  интерес към курса доведе до запълване на капацитета за по-малко от  5 дни от датата на анонсирането му.

БАМП спечели първото в България дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове

БАМП, заедно с IFPI, организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, координираха успешна блокираща съдебна процедура срещу BitTorrent сайтове в България.

Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в  които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda.

За първи път в България: Учебен курс „Музикалният бизнес като творческа индустрия“

Интензивно 5-дневно обучение със сертификат

От 12 до 16 юни 2023г., от 9.00 до 16.00ч., София /ИИСТТ, УНСС/

Ако не само обичате музиката, но искате тя да стане ваше професионално поприще – първият в България професионален курс „Музикалният бизнес като творческа индустрия“ е за вас, дори и да не сте творец. Ще разберете как да стартирате и изградите устойчива кариера в различните звена на музикалната индустрия.

Ботове срещу артисти: Глобалната петиция Human Artistry защитава правата на творците

 

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) подкрепя кампанията за отговорното използване на изкуствен интелект в полза на човешката креативност

 

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуалната собственост. Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на изкуствен интелект в "подкрепа на човешкото творчество и на неподражаемата стойност на човешката артистичност".

Стриймингът- основен двигател на устойчивия ръст на световната музикална индустрия за 2022 г.

 

България отчита растеж на пазара от 23,9 %

 

9% е глобалният ръст на музикалния пазар в света през 2022 г., съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2022 г., и показват осма поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 26,2 милиарда щатски долара.

Фабрицио Паризи: ISRC е "световното ЕГН" на всеки звукозапис

 

 

Фабрицио Паризи е групар по душа, музикант по призвание и DJ, който е на "ти" с най-добрите клубове в Европа. Съавтор и продуцент е на хитове като Sunbeams и Aurora, в които родния фолклор излиза с шут на глобална клубна сцена. 

"Телеграф" разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

Фабрицио Паризи: Без ISRС код музиката не може да живее дигитално

Фабрицио Паризи е мултинструменталист, автор и продуцент на част от най-обичаните денс парчета в родния ефир за последните години. Италианецът с български произход е познат на широката публика предимно като DJ с парти експанзия зад пултовете на Ибиса, Кайро, Истанбул и Милано. Роден е в Базел в семейството на българка и италиански музикален мениджър, работил с много класически музиканти.

Dir.bg разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

Bad Bunny е първият латино артист с награда за „Глобален албум на годината“ от IFPI

IFPI, организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб, обяви  Un Verano Sin Ti на Bad Bunny за „Глобален албум на годината“. Рапърът, чието име по паспорт е Бенито Окасио, е първият артист от латиноамерикански произход, който печели признанието.

IFPI награди Хари Стайлс за „Най-добър глобален сингъл“ за 2022

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви As It Was на Хари Стайлс за „Най-добър глобален сингъл“ на 2022. Победителят се определя на база най-голям брой реализирани продажби в дигитална среда – включително платени стрийминг абонаменти и даунлоуд на индивидуални сингли.
По данни на IFPI според броя на стриймовете глобално As It Was е генерирала еквивалента на приход от 2.28 милиарда стрийминг абонамента през изминалата година. Пилотният сингъл от Harry’s House се превърна в най-дълго престоялата под No.1 песен на британски артист в американските класации.

IFPI обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината"

 

IFPI - организацията, която представлява музикалната индустрия в световен мащаб, обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината". Поп звездата печели наградата за безпрецедентния трети път - постижение, с което друг артист не може да се похвали към момента. 

Mеждународната федерация на звукозаписната индустрия, чиято Национална група за България е БАМП, връчва престижната награда на база потребление на музика във всички възможни канали - стрийминг, даунлоуд и продажби на физически носители през изминалата година.

Европейската комисия предявява иск срещу България и други страни от ЕС заради двегодишно забавяне на транспонирането на две ключови директиви за авторското право

 

Днес Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу 11 държави членки за това, че не са подали до Комисията уведомление за приемане на мерки за транспонирането на две директиви в областта на авторското право.

Комисията реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, Дания, Финландия, Латвия, Полша и Португалия за това, че не са подали уведомление за приемане на мерки за пълното транспониране на законодателството в областта на авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар (Директива (ЕС) 2019/790).

Блокирането на пиратски сайтове шанс за живот за българските творчески индустрии

 

Ефективната закрила  на авторските и сродните им права като основен механизъм за развитие на музикалната индустрия – това бе темата, която Станислава Армутлиева, председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) коментира на заседание  на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в София. „В обществото има сериозен дефицит на познание за стойността на интелектуалната собственост. Това, в комбинация с липсата на политическа воля за реална защита на правата на създателите и продуцентите на съдържание, е основна спънка в развитието на музикалния бизнес в България.“, сподели Армутлиева.

Покана за редовно общо събрание на БАМП - 9 март, 14.00 ч.

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 09.02.2023 г. с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно присъствено заседание на Общото събрание на Сдружението.

 

Европейската Комисия публикува новия актуализиран Списък за наблюдение на фалшификатите и пиратството

На 1 декември 2022 г. Комисията публикува третата си актуализирана версия на Списъка за наблюдение на фалшификатите и пиратството. В него са посочени уебсайтове и физически пазари, разположени извън ЕС, за които се съобщава, че участват, улесняват или се облагодетелстват от фалшифициране и пиратство.

Слушаме 34 песни повече на седмица през 2022 г.

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива какви са били музикалните ни навици през последните 12 месеца

 

Проучванията по време на пандемията ясно посочиха, че хората използват музиката като спасителен пояс (за 87% тя е била удоволствие и щастие в трудните моменти през 2021 г.). Въпреки нормализирането на здравната обстановка, 69% от всички запитани през 2022 г. твърдят, че музиката е важна за менталното им здраве. Това е и една от причините времето, което човек отделя за слушане на седмица, да продължи да се покачва през последните 12 месеца и вече е рекордните 20,1 часа. Или казано с други думи – през тази година слушателят е добавил още 34 триминутни песни към седмичната си доза музика, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2022” (Engaging with Music 2022), който IFPI публикува днес, 17 ноември 2022 г.

Новият европейски Акт за цифровите услуги /DSA/ - нови възможности за творческия сектор?

На 4 октомври 2022 г. Съветът на Европейския съюз предприе важна стъпка за осигуряване на по-безопасна онлайн среда, като одобри Акта за цифровите услуги (DSA). Целта на DSA  е да защити по-добре дигиталното пространство срещу разпространението на незаконно съдържание и да гарантира защитата на основните права на потребителите.

БАМП и БМА с обща инициатива за обучителни семинари на тема „МУЗИКАЛЕН СЕКТОР И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“

Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/  и Българската музикална асоциация /БМА/ инициират серия от обучителни сесии – семинари из страната, насочени към артисти-изпълнители и независими продуценти.

Комисията по култура и медии прие на първо четене квоти за българска музика в БНТ и БНР

С десетима „за“ и двама „въздържали се“ Комисията по култура и медии одобри  внесения от партия „Възраждане“ законопроект за квоти от 50 и 60% музика, „създадена от български автори на български език“ в обществените медии – БНТ и БНР.

Творчески организации говорят за новото предложение за закон срещу пиратството пред БНР

 

Предаването „Хоризонт за вас“ по програма Хоризонт на БНР, постави новия законопроект за блокиране на достъпа до сайтове с пиратско съдържание, под който се подписаха 11 български творчески организации, сред основните си теми. В епизода от понеделник, 13 юни, предаването потърси множество гледни точки към предложението на творците, които единодушно, заедно с Мехти Меликов, директор на Дирекция "Авторско право“ в Министерството на културата, застанаха зад идеята за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Всеки шести младеж в България умишлено използва пиратско съдържание

Умишленото използване на дигитално съдържание без уредени авторски или сродни на тях права продължава да е честа практика сред младите хора в Европа. 16% от младежите в България, на възраст между 15 и 24 години, признават, че съзнателно са боравили с пиратско съдържание през 2021 г. Това сочат данните от последния доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), публикуван на 8 юни 2022 г.

Отворено писмо и законопроект на творческия сектор относно блокиране на достъп до сайтове с незаконно съдържание

11 организации от творческия сектор, защитаващи и представляващи интересите на почти всички творчески индустрии и професии в България, се обединиха около предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Тези промени целят да се запълни липсата на правна възможност за блокиране на достъп до сайтове, предлагащи защитено съдържание без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си колеги, българските правоносители и до момента са лишени от правната възможност да поискат от интернет доставчици да ограничат или блокират, изцяло или отчасти, достъпа на потребителите до „пиратски“ сайтове. Публикуваме целия текст на отвореното писмо, законопроекта и мотивите:

НА ФОКУС: Какво искат да знаят потребителите за авторските и сродните права в интернет пространството?

Имам ли право да използвам защитен звукозапис като саундтрак на видеоклип, който съм заснел и искам да ъплоудна на платформа за видеоклипове? Имам ли право да  даунлоудвам от интернет защитено с авторско право произведение и има ли значение каква технология се използва и дали свалям само части от произведението?

Акт за цифровите услуги (DSA): Tрилогът на институциите на ЕС завърши с политическо споразумение

На 22 април се проведе последното от серията заседания на т.нар. „трилог“ – Европейска комисия, Европейски парламент и Европейски съвет, по въпросите на Акта за цифровите услуги. След повече от дванадесет часа преговори под председателството на Франция, бе постигнато политическо споразумение.