Първият професионален курс по музикален бизнес SOLD OUT за по-малко от 5 дни

Като организатор на първия в България професионален курс по музикален бизнес, Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ ви уведомява, че прекратява приемането на заявки за участие в  обучението.   Големият  интерес към курса доведе до запълване на капацитета за по-малко от  5 дни от датата на анонсирането му.

БАМП спечели първото в България дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове

БАМП, заедно с IFPI, организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, координираха успешна блокираща съдебна процедура срещу BitTorrent сайтове в България.

Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в  които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda.

За първи път в България: Учебен курс „Музикалният бизнес като творческа индустрия“

Интензивно 5-дневно обучение със сертификат

От 12 до 16 юни 2023г., от 9.00 до 16.00ч., София /ИИСТТ, УНСС/

Ако не само обичате музиката, но искате тя да стане ваше професионално поприще – първият в България професионален курс „Музикалният бизнес като творческа индустрия“ е за вас, дори и да не сте творец. Ще разберете как да стартирате и изградите устойчива кариера в различните звена на музикалната индустрия.

Ботове срещу артисти: Глобалната петиция Human Artistry защитава правата на творците

 

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) подкрепя кампанията за отговорното използване на изкуствен интелект в полза на човешката креативност

 

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуалната собственост. Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на изкуствен интелект в "подкрепа на човешкото творчество и на неподражаемата стойност на човешката артистичност".

Стриймингът- основен двигател на устойчивия ръст на световната музикална индустрия за 2022 г.

 

България отчита растеж на пазара от 23,9 %

 

9% е глобалният ръст на музикалния пазар в света през 2022 г., съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2022 г., и показват осма поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 26,2 милиарда щатски долара.

Фабрицио Паризи: ISRC е "световното ЕГН" на всеки звукозапис

 

 

Фабрицио Паризи е групар по душа, музикант по призвание и DJ, който е на "ти" с най-добрите клубове в Европа. Съавтор и продуцент е на хитове като Sunbeams и Aurora, в които родния фолклор излиза с шут на глобална клубна сцена. 

"Телеграф" разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

Фабрицио Паризи: Без ISRС код музиката не може да живее дигитално

Фабрицио Паризи е мултинструменталист, автор и продуцент на част от най-обичаните денс парчета в родния ефир за последните години. Италианецът с български произход е познат на широката публика предимно като DJ с парти експанзия зад пултовете на Ибиса, Кайро, Истанбул и Милано. Роден е в Базел в семейството на българка и италиански музикален мениджър, работил с много класически музиканти.

Dir.bg разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

Bad Bunny е първият латино артист с награда за „Глобален албум на годината“ от IFPI

IFPI, организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб, обяви  Un Verano Sin Ti на Bad Bunny за „Глобален албум на годината“. Рапърът, чието име по паспорт е Бенито Окасио, е първият артист от латиноамерикански произход, който печели признанието.

IFPI награди Хари Стайлс за „Най-добър глобален сингъл“ за 2022

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви As It Was на Хари Стайлс за „Най-добър глобален сингъл“ на 2022. Победителят се определя на база най-голям брой реализирани продажби в дигитална среда – включително платени стрийминг абонаменти и даунлоуд на индивидуални сингли.
По данни на IFPI според броя на стриймовете глобално As It Was е генерирала еквивалента на приход от 2.28 милиарда стрийминг абонамента през изминалата година. Пилотният сингъл от Harry’s House се превърна в най-дълго престоялата под No.1 песен на британски артист в американските класации.

IFPI обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината"

 

IFPI - организацията, която представлява музикалната индустрия в световен мащаб, обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината". Поп звездата печели наградата за безпрецедентния трети път - постижение, с което друг артист не може да се похвали към момента. 

Mеждународната федерация на звукозаписната индустрия, чиято Национална група за България е БАМП, връчва престижната награда на база потребление на музика във всички възможни канали - стрийминг, даунлоуд и продажби на физически носители през изминалата година.

Европейската комисия предявява иск срещу България и други страни от ЕС заради двегодишно забавяне на транспонирането на две ключови директиви за авторското право

 

Днес Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу 11 държави членки за това, че не са подали до Комисията уведомление за приемане на мерки за транспонирането на две директиви в областта на авторското право.

Комисията реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, Дания, Финландия, Латвия, Полша и Португалия за това, че не са подали уведомление за приемане на мерки за пълното транспониране на законодателството в областта на авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар (Директива (ЕС) 2019/790).

Блокирането на пиратски сайтове шанс за живот за българските творчески индустрии

 

Ефективната закрила  на авторските и сродните им права като основен механизъм за развитие на музикалната индустрия – това бе темата, която Станислава Армутлиева, председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) коментира на заседание  на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в София. „В обществото има сериозен дефицит на познание за стойността на интелектуалната собственост. Това, в комбинация с липсата на политическа воля за реална защита на правата на създателите и продуцентите на съдържание, е основна спънка в развитието на музикалния бизнес в България.“, сподели Армутлиева.

Покана за редовно общо събрание на БАМП - 9 март, 14.00 ч.

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 09.02.2023 г. с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно присъствено заседание на Общото събрание на Сдружението.

 

Европейската Комисия публикува новия актуализиран Списък за наблюдение на фалшификатите и пиратството

На 1 декември 2022 г. Комисията публикува третата си актуализирана версия на Списъка за наблюдение на фалшификатите и пиратството. В него са посочени уебсайтове и физически пазари, разположени извън ЕС, за които се съобщава, че участват, улесняват или се облагодетелстват от фалшифициране и пиратство.

Слушаме 34 песни повече на седмица през 2022 г.

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива какви са били музикалните ни навици през последните 12 месеца

 

Проучванията по време на пандемията ясно посочиха, че хората използват музиката като спасителен пояс (за 87% тя е била удоволствие и щастие в трудните моменти през 2021 г.). Въпреки нормализирането на здравната обстановка, 69% от всички запитани през 2022 г. твърдят, че музиката е важна за менталното им здраве. Това е и една от причините времето, което човек отделя за слушане на седмица, да продължи да се покачва през последните 12 месеца и вече е рекордните 20,1 часа. Или казано с други думи – през тази година слушателят е добавил още 34 триминутни песни към седмичната си доза музика, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2022” (Engaging with Music 2022), който IFPI публикува днес, 17 ноември 2022 г.

Новият европейски Акт за цифровите услуги /DSA/ - нови възможности за творческия сектор?

На 4 октомври 2022 г. Съветът на Европейския съюз предприе важна стъпка за осигуряване на по-безопасна онлайн среда, като одобри Акта за цифровите услуги (DSA). Целта на DSA  е да защити по-добре дигиталното пространство срещу разпространението на незаконно съдържание и да гарантира защитата на основните права на потребителите.

БАМП и БМА с обща инициатива за обучителни семинари на тема „МУЗИКАЛЕН СЕКТОР И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“

Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/  и Българската музикална асоциация /БМА/ инициират серия от обучителни сесии – семинари из страната, насочени към артисти-изпълнители и независими продуценти.

Комисията по култура и медии прие на първо четене квоти за българска музика в БНТ и БНР

С десетима „за“ и двама „въздържали се“ Комисията по култура и медии одобри  внесения от партия „Възраждане“ законопроект за квоти от 50 и 60% музика, „създадена от български автори на български език“ в обществените медии – БНТ и БНР.

Творчески организации говорят за новото предложение за закон срещу пиратството пред БНР

 

Предаването „Хоризонт за вас“ по програма Хоризонт на БНР, постави новия законопроект за блокиране на достъпа до сайтове с пиратско съдържание, под който се подписаха 11 български творчески организации, сред основните си теми. В епизода от понеделник, 13 юни, предаването потърси множество гледни точки към предложението на творците, които единодушно, заедно с Мехти Меликов, директор на Дирекция "Авторско право“ в Министерството на културата, застанаха зад идеята за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Всеки шести младеж в България умишлено използва пиратско съдържание

Умишленото използване на дигитално съдържание без уредени авторски или сродни на тях права продължава да е честа практика сред младите хора в Европа. 16% от младежите в България, на възраст между 15 и 24 години, признават, че съзнателно са боравили с пиратско съдържание през 2021 г. Това сочат данните от последния доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), публикуван на 8 юни 2022 г.

Отворено писмо и законопроект на творческия сектор относно блокиране на достъп до сайтове с незаконно съдържание

11 организации от творческия сектор, защитаващи и представляващи интересите на почти всички творчески индустрии и професии в България, се обединиха около предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Тези промени целят да се запълни липсата на правна възможност за блокиране на достъп до сайтове, предлагащи защитено съдържание без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си колеги, българските правоносители и до момента са лишени от правната възможност да поискат от интернет доставчици да ограничат или блокират, изцяло или отчасти, достъпа на потребителите до „пиратски“ сайтове. Публикуваме целия текст на отвореното писмо, законопроекта и мотивите:

НА ФОКУС: Какво искат да знаят потребителите за авторските и сродните права в интернет пространството?

Имам ли право да използвам защитен звукозапис като саундтрак на видеоклип, който съм заснел и искам да ъплоудна на платформа за видеоклипове? Имам ли право да  даунлоудвам от интернет защитено с авторско право произведение и има ли значение каква технология се използва и дали свалям само части от произведението?

Акт за цифровите услуги (DSA): Tрилогът на институциите на ЕС завърши с политическо споразумение

На 22 април се проведе последното от серията заседания на т.нар. „трилог“ – Европейска комисия, Европейски парламент и Европейски съвет, по въпросите на Акта за цифровите услуги. След повече от дванадесет часа преговори под председателството на Франция, бе постигнато политическо споразумение.  

На фокус в Световния ден на интелектуалната собственост: Младите хора

Всяка година на 26 април отбелязваме Световния ден на интелектуалната собственост (World Intellectual Property Day), чиято цел е   да се повиши обществената информираност по отношение на правата върху интелектуална собственост (авторско право, патенти, марки, индустриален дизайн) и да се подчертае приноса на творците и изобретателите за развитието на обществата в целия свят. Световният ден на интелектуалната собственост е отбелязан за първи път на 26-ти април 2001 г., по инициатива на Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/. Всяка година се  избира тема и мото, под което преминават честванията по цял свят. За 2022 г. темата е „Интелектуалната собственост и младите хора: Иновации за по-добро бъдеще“ (IP and Youth: Innovating for a Better Future). Тя е фокусирана върху огромния потенциал на младите хора да намират нови и по-добри решения, изграждащи прехода към устойчиво бъдеще.

Музикалният бизнес се изтегля от Русия

Стрийминг гигантът Spotify обяви в края на март, че спира напълно всичките си услуги в Русия. Причината е новият закон за цензурата, който беше приет в страната. В началото на месеца дигиталната платформа спря Premium абонамента си и затвори местните си офиси в знак на бойкот срещу инвазията в Украйна, но запази услугата си „работеща, за да осигури достъп до глобалния поток от информация“ като спря да взема пари от абонати и рекламодатели на територията на Русия. Въпреки това продължи да плаща на притежателите на права за стрийминг на музиката им в тази територия, като сама пое разходите по отчисленията, които биха дошли от Русия. По-малко от месец по-късно Spotify започна пълното изключване на всички услуги, което трябва да бъде финализирано до април.

Стриймингът и възроденият интерес към физическите носители доведоха до 18,5% ръст на музикалната индустрия за 2021 г.

България дублира резултата на световния пазар и отчете растеж от 18,6%

 

Глобалният ръст на музикалния пазар през 2021 г. е 18,5%, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2021 г. и показват седма поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 25,9 милиарда щатски долара.

Българската асоциация на музикалните продуценти с безусловна  подкрепа и солидарност с народа на Украйна

Снимка: Pixabay.com

Българските музикални продуценти изразяват безусловната си подкрепа и солидарност с  народа на Украйна в тези мрачни времена на военна агресия в Европа, на каквато не сме били свидетели от Втората световна война насам. Тази агресия всекидневно отнема невинни животи и принуждава стотици хиляди украинци да напуснат домовете си, в търсене на сигурност и мир.

„30“ на Адел е „Албум на годината във всички формати“

Британската суперзвезда оглави още класациите за „Най-продаван албум за годината в света“ и „Най-продаван винилов албум за годината в света“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – „30“, завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/. Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в „Глобален албум на годината във всички формати“ (Global Album All Format Chart), „Най-продаван албум за годината в света“ (Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - „Най-продаван винилов албум за годината в света“ (Global Album Vinyl Sales Chart).

The Weeknd е носителят на наградата „Глобален дигитален сингъл за 2021“ с песента “Save Your Tears”

Той е първият артист, който печели наградата в две поредни години, след успеха на “Blinding Lights” през 2020 г.

The Weeknd  спечели наградата „Глобален дигитален сингъл на 2021“ с песента “Save Your Tears”. Признанието се присъжда от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. С това отличие The Weeknd се превърна в първия артист, който се изкачва до върха на класацията в две поредни години, след като през 2020 г. стана №1 с хита “Blinding Lights”. 

BTS са първите изпълнители, спечелили наградата „Глобален артист“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия в две поредни години

Южнокорейският феномен BTS са носителите на наградата  „Глобален артист за 2021“, присъждана ежегодно от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. Така RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V и Jung Kook записаха имената си в историята на звукозаписната индустрия, като станаха първите, спечелили признанието в две последователни години, след като бяха оглавили списъка и през 2020 г.

Нов доклад на ЮНЕСКО настоява за адекватни културни политики поради световната криза в творческия сектор

Десет милиона работни места в творческите индустрии по целия свят са били закрити през 2020 г. заради пандемията от Covid и нарастващата дигитализация на културната продукция. А за артистите и работещите в творческия сектор е станало по-трудно от всякога да изкарват прехраната си. Това гласи най-новият доклад на ЮНЕСКО „Преосмисляне  на политиките за творчество“, публикуван през февруари 2022 г.

Покана за редовно Общо Събрание на БАМП - 10.03.2022 г. от 16:00 часа

Сдружение „Българска асоциация на музикалните продуценти” - БАМП

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 10 февруари 2022 г., с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението. Отчитайки продължаващата епидемична обстановка в страната и в съответствие със съдебната практика, Общото събрание ще се проведе дистанционно чрез видеоконферентна връзка чрез платформата Зум/Zoom, предоставяща контролиран достъп чрез съответно име на потребител и парола на всеки член на ОС на БАМП.

Програма „Творческа Европа“ със 100 милиона евро по-голям бюджет през 2022 г.

 

Европейската комисия одобри най-високия до сега бюджет за програма „Творческа Европа“ за 2022 г. Целта е да се засили подкрепата към творческия и културен сектор, предвид предизвикателствата, пред които бяха поставени от пандемията и нарастващата глобална конкуренция. 

Петя Точарова пред Дарик радио: Работейки заедно, можем да постигнем повече

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова беше гост в предаването „Ники Кънчев Шоу“ по Дарик радио, за да сподели подробности за голямото обединение на организации в културния сектор на България около обща позация и какъв е конкретният повод за това.

БАМП представя: Професията музикален продуцент (Част II) Юлияна Маринова/ Гега Ню

Достатъчен ли е само и единствено талант, за да може един артист да постигне успех и да изпълни мечтите си? Опитът показва, че не. Артистът трябва да умее още да планира и организира, да бъде добър комуникатор, да има адекватни маркетингови умения, да познава тънкостите на защитата и управлението на  авторските или изпълнителските си права, да разбира от договори и да умее да преговаря, да знае как се изгражда и увеличава публика. Има артисти, които поемат предизвикателството да развият и тези допълнителни и абсолютно необходими за успеха им умения, но много повече предпочитат да се доверят на професионализма на музикалните продуценти и компании. 

Акт за цифровите услуги: Пленарен вот на Европарламента и надежда за по-амбициозни промени в предстоящите дискусии на „трилога“

На 20 януари 2022 г. членовете на Европейския парламент гласуваха своята позиция по Акта за цифровите услуги (DSA) в пленарно заседание, след като проектът бе обсъждан в  рамките на няколко парламентарни комисии. Целта на Акта е да създаде рамка за отчетност за онлайн платформите и да осигури по-безопасна и по-надеждна от сега съществуващата онлайн среда. Очакването е той да въведе и ефективни задължения за борба с незаконното съдържание онлайн, което е от изключително значение за творческия сектор в Европа.  

Българският творчески сектор се обедини в обща позиция относно проекта за Акт за цифровите услуги (DSA), обсъждан от институциите на ЕС

Широка група от 15 организации, представляващи творческия сектор в България, се обединиха  в обща позиция относно предложени от Европейския парламент и Европейския съвет промени в проекта за Акт за цифровите услуги (DSA). Зад общата позиция, координирана от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), застават музикални, аудио-визуални, литературни, визуални автори, изпълнители, книгоиздатели, музикални, филмови и телевизионни продуценти и професионални фотографи. Те изпратиха отворено писмо до българските евродепутати, Министерството на икономиката, Министерството на културата и Представителството на Република България към Европейския съюз. В него те изразяват загрижеността си от предложените промени, като се присъединяват към позицията на европейския творчески сектор, която определя предложенията катоедна пропусната възможност и крачка назад“.

БАМП представя: Професия музикален продуцент (Част I)

Достатъчен ли е само и единствено талант, за да може един артист да постигне успех и да изпълни мечтите си? Опитът показва, че не. Артистът трябва да умее още да планира и организира, да бъде добър комуникатор, да има адекватни маркетингови умения, да познава тънкостите на защитата и управлението на  авторските или изпълнителските си права, да разбира от договори и да умее да преговаря, да знае как се изгражда и увеличава публика. Има артисти, които поемат предизвикателството да развият и тези допълнителни и абсолютно необходими за успеха им умения, но много повече предпочитат да се доверят на професионализма на музикалните продуценти и компании.  

Каква е работата на музикалния продуцент в България? Каква е неговата роля и как допринася за израстването на артиста и за успеха на музикалния продукт? Какви умения и качества трябва да притежава?

Музикални компании от цял свят се обединиха около Музикален пакт за климата

През месец декември 2021 г. музикални продуценти от цял свят, от независими компании до големи музикални лейбъли, лансираха Музикален пакт за климата (Music Climate Pact), създаден по инициатива на Асоциацията за независима музика на Обединеното кралство (AIM) и Британската асоциация на звукозаписните компании (BPI). Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), чиято национална група за България е БАМП, също обяви подкрепата си за пакта, чиято амбициозна цел е да се намалят до нула въглеродните емисии, създадени от музикалната индустрия, най-късно до 2050 г. Ръководните принципи на инициативата са изготвени със съдействието на Програмата на ООН за климата /UNEP/.

Творческият и културен сектор в Европа изразяват сериозна загриженост от Общия подход на Съвета на ЕС към Акта за цифрови услуги /DSA/

През последните 12 месеца Съветът на ЕС и Европейският парламент обсъждат изготвения от  Европейската комисия проект за  Акт за цифровите услуги  /DSA- Digital Services Аct/.  Целта на първоначалния проект за DSA е въвеждането на хоризонтална рамка за всички категории съдържание, продукти, услуги и дейности в цифрова среда, създаването на правила за отчетност и прозрачност за онлайн платформите, като се актуализират  техните отговорности и се осигури по-безопасна и по-надеждна онлайн среда, в това число и чрез въвеждане на ефективни задължения за борба с незаконното съдържание онлайн. Актът е един комплексен инструмент, който има много важно значение за всички културни индустрии и за защитата на произведенията и другите защитени обекти при използването им в цифрова среда. 

Европейският парламент подкрепи с доклад Плана за действие за правата върху интелектуалната собственост на Европейската комисия

С огромно мнозинство от 454 гласа „за“ срещу само 94 „против“, на 11 ноември Европейският парламент прие доклад в подкрепа на Плана за действие на Европейската комисия за правата върху интелектуална собственост (ПИС). В него се  подчертава, че силната, балансирана и стабилна защита на правата върху интелектуална собственост на национално, европейско и международно ниво, позволява възвръщаемост на инвестициите и дава възможност на авторите, изобретателите и иноваторите да получат компенсация за своите творчески начинания. Това е от особена важност за устойчивото икономическо и социално възстановяване на държавите-членки на ЕС от COVID-19 кризата, както и от другите глобални кризи.

Петя Точарова : Публиката няма желание да плаща за слушането на музика

 

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова отговори на въпросите на Гергана Николова от вестник "Монитор", за да разясни целите на организацията; какво се слуша в момента по света и у нас; как българската музикална индустрия се справя в пандемията; ще се промени ли начинът, по който слушаме музика; колко опасно е дигиталното пиратство и какво трябва да съдържа стратегията на държавата за развитието на културата.

Всеки четвърти човек по света слуша музика с платен стрийминг абонамент

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива как се променят музикалните ни навици

 По време на пандемията всички слушат музика в рамките на рекордно време – 18,4 часа на седмица. 74% от хората по света пускат радио именно заради любимите си песни, а 23% (или почти всеки четвърти) плащат абонамент за стрийминг услуга, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2021” (Engaging with Music 2021), който IFPI публикува днес, 21 октомври 2021.

Петя Точарова е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти

Петя Точарова – един от най-добрите български специалисти в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, културните индустрии и културното наследство, е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тя поема поста от Ина Килева, която години наред успешно ръководеше организацията на звукозаписната индустрия у нас.

Целият професионален път на Петя Точарова е свързан с културния сектор, като по-голямата част от кариерата й е преминала на европейско и глобално ниво. След завръщането си в България, тя ще работи за музикалната индустрия в родината си.

Нови тенденции в музикалния бизнес: Физическите носители се завръщат

В деня, който Международният Съвет за музика към ЮНЕСКО обяви за Ден на музиката през 1975 г., обръщаме поглед към интересна тенденция в музикалния бизнес – завръщането на физическите носители.

Никога хората не са имали толкова начини да достигнат до музика, колкото в момента. Стрийминг, даунлоуд, винили, компактдискове, касетки – пазарът е повече от разнообразен. Наред с  огромния  дял на стрийминга в приходите на музикалната индустрия, интересът към физическите носители също расте лавинообразно. Психолозите откриват във възродения интерес към плочите и касетките спасителния остров на човека, който търси познатото и положителните спомени по време на принудителното затваряне по време на пандемията. Това е отразено пряко в статистиката за 2020 и 2021 г. на два основни музикални  пазара – Северна Америка и Великобритания.

Независимо че стриймингът продължава да бъде абсолютен хегемон в САЩ и на Острова, анализаторите обръщат поглед и към доста интересната и непредвидима битка при физическите носители. Кой ще бъде №1? Винилът или CD-то? Завръща ли се в състезанието и аудио касетата?

Национален фонд „Култура“ отдели 3 800 000 лв за подкрепа и на проекти на културните индустрии (Условия за кандидатстване)

На 16 септември стартира сесията за кандидатстване по програма „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“ за 2021 г. В нея могат да представят проекти частни организации, работещи в сферата на културата, в това число и от музикалната индустрия, доколкото отговарят на условията за допустимост. Документи се подават само онлайн в системата на НФК (тук) и се приемат до 15:00 часа на 7 октомври 2021 г.


Важно е да се отбележи, че за разлика от други финансиращи държавни инструменти, тази програма има по-стратегически характер и НЕ е насочена към подкрепа на проекти, които имат за цел единствено организиране, реализация и разпространение на индивидуален творчески проект. Нейната цел е да подпомага финансово цялостни едногодишни стратегии за дейност и развитие на частни професионални организации.

20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г. отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами) отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, (които в годината на COVID 19 и периодичния локдаун се сви със значителните -10.1% в световен мащаб).

MAP OF THE SOUL : 7 на BTS e „Албум на годината във всички формати“

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представи своята най-нова световна класация – „Глобален албум на годината във всички формати“, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Големият победител в първото издание на чарта са BTS с албума MAP OF THE SOUL : 7.

Тази класация допълва вече традиционните световни класации на IFPI и е състезание между най-добре продаваните албуми в глобален мащаб, при отчитане на всички възможни формати на потребление – физически продажби, вкл. чрез онлайн магазини, цифрови продажби като даунлоуд, както и приходи от различните стрийминг платформи и услуги.

2,7 милиарда стрийма превърнаха Blinding Lights на The Weeknd в „Дигитален сингъл на 2020“ официална класация на музикалната индустрия

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви песента Blinding Lights на The Weeknd за победител в официалната класация на музикалната индустрия „Дигитален сингъл на 2020 година“ („IFPI Global Digital Single Award“), съобщава Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП), национална група на IFPI.

Тази традиционна годишна класация на IFPI представя най-успешните сингли в световен мащаб на база резултати в различните дигитални формати на потребление – от даунлоуд до стрийминг чрез абонамент или чрез услуги, подкрепени от реклама.