Стриймингът и възроденият интерес към физическите носители доведоха до 18,5% ръст на музикалната индустрия за 2021 г.

България дублира резултата на световния пазар и отчете растеж от 18,6%

 

Глобалният ръст на музикалния пазар през 2021 г. е 18,5%, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2021 г. и показват седма поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 25,9 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2021 г. отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +21,9%, спрямо предходната година. Това е донесло на индустрията 12,3 милиарда щатски долара. До края на 2021 г. потребителите с платени абонаменти вече наброяват 523 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами) отбелязват ръст от +24,3% и достигат  сумата от 16.9 милиарда щатски долара. Това са 65% от всички приходи на световната музикална индустрия, което прави дела на стрийминга все по-значителен с всяка изминала година (през 2020 г. приходите от стрийминг бяха 62,1%).

За разлика от пандемичната 2020 г., когато продажбите на физически носители и приходите от колективно управление на права отбелязаха спад, съответно с -4,7% и -10,1%, през 2021 г. тенденцията е позитивна. Продажбите на физически носители са се увеличили с +16,1%,  а приходите от управление на права с +4%.

„У нас също се наблюдава тенденция за растеж на общите приходи всяка година. През 2021 г. те са се увеличили с +18,6% спрямо 2020 г., като индустрията ни е генерирала 10,3 милиона щатски долара“, коментира изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти Петя Точарова. „Въпреки този ръст обаче, България продължава да изостава в глобалната класация на музикалните пазари, където сме на 56-то място от общо 70 пазара, които IFPI наблюдава. Факт обаче е, че макар и много леко, започваме да се придвижваме нагоре, като за изминалите 12 месеца сме се изкачили с една позиция, от 57-мо на 56-то място“, допълва тя.

Българската музикална индустрия не прави изключение от световните тенденции и през 2021 г. отчита +24,5% повишение на общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами). Най-значително е увеличението на приходите от потреблението на видео стрийминг, подкрепен от реклами (+157,5% спрямо 2020 г.). „С утвърждаването на лидерската позиция на новите технологии вече общуваме с музиката различно и, освен че я слушаме, свикнахме да я възприемаме и като я гледаме, което обуславя този безпрецедентен ръст при видео стрийминга. Неговият дял от общите дигитални продажби за 2021 г. у нас е 22,2%“, коментира изпълнителният директор на БАМП.

Въпреки спада, който продажбите на физически носители в България претърпяха през 2020 г., през 2021 г.  те отчитат значителен ръст. Приходите от винили са нараснали с +63,9%, а от компакт дискове - със +17,9%. С най-голям дял при физически продажби все още са дисковете – близо 65,8% от общия приход, а на второ място са плочите с 31,6% дял.

Главният изпълнителен директор на IFPI, Франсес Муур откри онлайн представянето на доклада в Лондон, изразявайки загриженост за събитията в Украйна и произтичащата от това хуманитарна криза и подчерта, че „заедно с  колегите ни от цялата музикална общност, IFPI подкрепя всички действия за облекчаване на  хуманитарната ситуция  на бежанците и призовава за  прекратяване на насилието."

Коментирайки Глобалния музикален доклад, Муур продължи: „По целия свят звукозаписните компании са силно ангажирани на местно ниво, за да поддържат музикалната култура и да допринасят за развитието на нововъзникващите музикални екосистеми – чрез силна подкрепа на местната музика и създаване на възможности тя да достигне до глобална аудитория. Колкото повече пазарите се развиват, толкова повече ще се обединяват и ще допринасят за по-богат, глобално взаимосвързан музикален свят.“

„Днешният музикален пазар е най-конкурентният в историята. Меломаните се наслаждават на повече музика от всякога и по толкова много различни и нови начини. Това създава огромни възможности за артистите. Тези, които избират да си партнират със звукозаписни компании, правят това, за да се възползват от подкрепата на гъвкави и отзивчиви глобални екипи от експерти, чиято задача е да им помогнат да постигнат творчески и търговски успех и да изградят своята дългосрочна кариера.

„Тъй както технологиите и онлайн средата продължават да се развиват и разширяват, така се увеличават и творческите възможности за споделяне на музикални преживявания. От Mетавселената до съдържанието в компютърните игри, звукозаписните компании инвестират в хората и в технологиите, за да доставят нови, силно интерактивни преживявания – добавяйки нови начини, посредством които артистите да създават връзки със своите фенове.”

 

Ръст на индустрията по световни региони:

Приходите на музикалната индустрия нарастват във всеки един от регионите през 2021, както следва:

  • Европа, вторият по големина пазар в света, отбеляза 15,4% ръст на приходите, което е забележително рязко увеличение спрямо темпа на растеж от предходната година от 3,2%. Всички най-големи пазари в региона отбелязаха двуцифрен ръст: Обединеното кралство (+13,2%), Германия (+12,6%) и Франция (+11,8%).
  • Азия отбелязва ръст от 16,1%, а най-големият ѝ пазар, Япония - 9,3%. С изключение на Япония, регионът отбеляза 24,6% покачване на приходите. Тенденцията в Азия да се потребяват физически носители продължава и през 2021 г., като регионът е с 49,6% дял от приходите от физически носители в цял свят.
  • Латинска Америка отбеляза ръст от 31,2% - един от най-високите темпове на растеж в световен мащаб. Стриймингът представлява 85,9% от пазара, един от най-високите дялове в света.
  • Близкият Изток и Северна Африка са на първо място по темп на растежа с 35,0% повишение в приходите за 2021 г., като 95,3% от това се дължи на стрийминга.
  • САЩ и Канада изпревариха глобалния темп на растежа от предишната година и отбелязаха ръст от 22,0% , като само американският пазар е нараснал с 22,6%, а приходите от записана музика в Канада са с 12,6% повече.