Творчески организации говорят за новото предложение за закон срещу пиратството пред БНР

 

Предаването „Хоризонт за вас“ по програма Хоризонт на БНР, постави новия законопроект за блокиране на достъпа до сайтове с пиратско съдържание, под който се подписаха 11 български творчески организации, сред основните си теми. В епизода от понеделник, 13 юни, предаването потърси множество гледни точки към предложението на творците, които единодушно, заедно с Мехти Меликов, директор на Дирекция "Авторско право“ в Министерството на културата, застанаха зад идеята за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Ето интересни акценти от „Хоризонт за вас“:

Организации от творческия сектор изпратиха предложение за промяна на Закона за авторското право и сродните му права заради множеството случаи на нарушаването на авторски права в интернет. Предлага се доставчикът на интернет да блокира сайт, доставящ съдържание с нарушени авторски права.

Мярката се иска от почти всички организации, които се занимават с авторски права. Сред тях са такива, представляващи интересите на писатели, преводачи, автори, композитори, музикални и филмови продуценти, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори.

Предложението ще реши един от проблемите на носителите на права, смята Петя Точарова, юрист и изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.  

И сега законодателството урежда възможността за търсене на отговорност от самия сайт нарушител, но в много от случаите тези сайтове не са базирани в България и е изключително сложно да бъдат спрени, коментира Точарова.

"Или пък не може въобще да се открие кой е операторът, който стои зад даден сайт. Възможностите на правоносителите са много ограничени от тази гледна точка." 

Петя Точарова припомня, че има решение на Съда на Европейския съюз, което определя, че подобно блокиране на достъп до сайтове, нарушаващи авторски и сродни права, не е в противоречие с основните права на потребителите (свобода на информацията), нито с основните права на доставчиците на интернет свързаност (свободата на стопанска инициатива). Затова е сигурна, че практики, които са присъщи за европейските държави, ще бъдат приложими и у нас.

Писмото е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание. Решението за изпращането му е било взето на работна среща в средата на май.

Весела Еленкова е участвала в срещите от името на преводачите е. Според нея законодателната промяна може да е от полза на доставчика на интернет.  

"Това би могло да бъде позитивен пиар за него. Ограничаването на посегателствата в едно общество прави цялото общество по-здраво."

Според Лилия Йотова от Асоциация на професионалните фотографи приемането на текста би осигурило навременна защита на автора при констатиране на пиратско разпространение.  

"Тази промяна цели да може да бъде сваляно адекватно, своевременно такова съдържание и да бъде блокирано."

Йотова смята, че и интернет доставчиците биха подкрепили подобна мярка, защото самите те са доставчици на съдържание.  

"Можем съвсем спокойно да седнем и с тях на масата. Това е една малка промяна, която цели да научи и потребителите, че създаването на съдържание не е хоби, а всички тези творци, които го правят, с това си изкарват хляба и е редно да има някакъв ред, правила, които да се спазват."

Статистиката на загубите от кражба на интелектуална собственост се оценява на милиони.

През февруари например от „Мюзикаутор“ оповестиха, че три промоутъра не са платили приходи за над милион и половина лева.

Режисьорът Виктор Божинов разказа, че за последната една година е искал 18 пъти забрана за споделяне на филма му „Голата истина за група „Жигули“ в торент.

През 2018-та година България беше извадена от специалния американски „Cпиcъĸ 301“. В него обикновено стоят държави, ĸoитo нe ycпявaт дa ce cпpaвят cъc зaщитaтa нa интeлeĸтyaлнaтa coбcтвeнocт. Но през април тази година беше съобщено, че на страната ни щe се прави cпeциaлeн пpeглeд, зa дa се пpeцeни дaли има нaпpeдъĸ в нaĸaзaтeлнoтo пpecлeдвaнe нa тaĸивa пpecтъплeния.

„Нaпpeдъĸът e в зacтoй“, пocoчиха през април американските власти. През февруари въпросът със спазването на правата беше обсъден на заседание на Комисията по култура и медии.

Мехти Меликов, директор на Дирекция "Авторско право“ в Министерството на културата обясни, че има Съвет за защита на интелектуалната собственост, работи се по прилагането на директиви от ЕС за пиратството в интернет, кабелното пиратство, правата на авторите. И би подкрепил всякакви идеи за защита на авторите.  

Меликов акцентира върху улеснения режим за връчване на наказателни постановления на нарушителите, но те пък се научили да избягват санкцията, като не си получават актовете.

Под натиска на ЕК в средата на май депутатите приеха на първо четене по-тежки глoби и пpиcъди зa ĸpaжбa и нeпpaвoмepнo paзпpocтpaнeниe нa интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт.

В Наказателния кодекс мaĸcимaлният пepиoд зa лишaвaнe oт cвoбoдa ce yвeличи нa дo 6 гoдини, a финaнcoвaтa caнĸция – нa 15 xиляди лева.

Юристът и директор на Българската асоциация на музикалните продуценти Петя Точарова не крие надеждата си законодателната промяна да намери бързо придвижване през комисиите и пленарната зала, "ако се абстрахираме от турбуленциите и продължаваме да функционираме в същия формат".

Цялото предаване може да слушате ТУК!

 

Снимка: БГНЕС