IFPI обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината"

 

IFPI - организацията, която представлява музикалната индустрия в световен мащаб, обяви Тейлър Суифт за най-продаван "Глобален артист на годината". Поп звездата печели наградата за безпрецедентния трети път - постижение, с което друг артист не може да се похвали към момента. 

Mеждународната федерация на звукозаписната индустрия, чиято Национална група за България е БАМП, връчва престижната награда на база потребление на музика във всички възможни канали - стрийминг, даунлоуд и продажби на физически носители през изминалата година.

В юбилейното десето издание на класацията за най-продавани изпълнители Суифт държи първото място за 2014, 2019 и 2022 г. През 2020 г. от върха я измества кей-поп сензацията BTS, а за 2015, 2017 и 2020 американската поп принцеса бетонира присъствието си в челната тройка. Миналия октомври тя издаде албума Midnights и с продадени над 6 милиона копия по света само за три месеца отново оглави класацията на IFPI.  

"Огромно удоволствие е да връча наградата "Глобален артист на годината" на Тейлър Суифт за безпрецедентния трети път в десетгодишнатра история на класацията ни. Тя е великолепна международна звезда, която в еволюцията си като артист създава невероятно силна връзка с феновете си по света.", коментира изпълнителният директор на IFPI Франсис Мур. "Вълнуващо е да видя невероятно разнообразния спектър от музикални пазари, застъпени в класацията ни: от Латинска Америка, Тайван и Южна Корея до САЩ, Великобритания и Канада. Звукозаписните компании продължават да работят неуморно от всяка точка на света за откриването и успешното развитие на глобални звезди в дългосрочен план.", добавя Мур.   

Второто място по продажби в класацията на IFPI e заето от BTS, a трета и четвърта позиция са отделени на хип-хопа в лицето на Drake и латино звездата Bad Bunny. Челната петица е завършена от The Weeknd.

Цялата класация може да видите тук.