Фабрицио Паризи: Без ISRС код музиката не може да живее дигитално

Фабрицио Паризи е мултинструменталист, автор и продуцент на част от най-обичаните денс парчета в родния ефир за последните години. Италианецът с български произход е познат на широката публика предимно като DJ с парти експанзия зад пултовете на Ибиса, Кайро, Истанбул и Милано. Роден е в Базел в семейството на българка и италиански музикален мениджър, работил с много класически музиканти.

Dir.bg разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

- Фабрицио, ти си продуцент, автор, DJ, въобще, универсален боец на фронта на музикалния бизнес. Защо е важно да регистрираш ISRC, когато продуцираш репертоар?

- Всеки музикален продуцент иска звукозаписите му да се разпространяват навсякъде в дигиталния свят - онлайн медии, стрийминг платформи. И, естествено, да може да проследи къде са слушали дадената песен. Това може да се случи само при наличието на ISRC код. Акронимът означава International Standard Recording Code (международен стандартен код за запис) и е код от 12 знака, използван за уникално идентифициране на музикални записи във видео и аудио формат. Самото определение "уникално идентифициране" подсказва, че този код е истинското доказателство за собственост върху даден музикален продукт.

Как се случва регистрацията? Изисква ли две висши образования и подкрепа от специален отряд? 

- Не, въобще не е толкова сложно и екстремно (б.а. смее се). Нужна е една елементарна регистрация в БАМП, незвисимо дали сте физическо или юридическо лице.

Процесът за създаване на кода е много лесен, достъпен и безплатен за всеки продуцент. Подаваш онлайн заявка и получаваш твоя персонален код на продуцент, който използваш за своите записи, като добавяш към него съответните данни, които ще идентифицират всеки един от тях.Тук е моментът да уточня, че всеки отделен запис трябва да има собствен ISRC код - тоест, ако направиш ремикс на една песен, ремиксът трябва да има собствен код - иначе системата няма как да го "разпознае".

- Какви са ползите от ISRC? 

- Нека да го кажем така: ISRC е дигиталният паспорт на един звукозапис. Както всеки човек има личен документ, така и всяка една песен има собствен ISRC код, който е необходим за проследяване и отчитане на онлайн продажби, или брой стриймове.

Кодът позволява на притежателя на правата - независимо дали е независим продуцент или голяма звукозаписна компания, да бъде свързан с "живота" на своята творба. Благодарение на ISRC кода, организациите за колективно управление на авторски и сродни права, могат да проследят всички видове ползване на записа. Така продуцентът може да знае къде и колко често се използват неговите записи. Това, от своя страна, увеличава шансовете за приход.

Цялото интервю вижте тук.