Фабрицио Паризи: ISRC е "световното ЕГН" на всеки звукозапис

 

 

Фабрицио Паризи е групар по душа, музикант по призвание и DJ, който е на "ти" с най-добрите клубове в Европа. Съавтор и продуцент е на хитове като Sunbeams и Aurora, в които родния фолклор излиза с шут на глобална клубна сцена. 

"Телеграф" разговаря с Фабрицио Паризи като с продуцент, който знае прекрасно цената на репертоара си и начините да монетизира неговото използване. Един от тях е ISRC- кодът, с който всеки звукозапис присъства в дигиталините платформи.

- Фабрицио, освен автор, DJ и мултиинструменталист вие сте музикален продуцент. Като такъв монетизирате репертоара си с регистрация на ISRC код. Какво представлява този код и защо е важно всеки създател на звукозаписи да го има?

- Този код е нещо като световното ЕГН на всеки звукозапис и музикално видео. След пандемията стрийминг платформите и консумацията на музика в дигитална среда станаха изключително важен източник на приходи за всички нас. В този смисъл, ако искаш да знаеш с точност къде са използвали твоя песен - от радиореклама през публично изпълнение в някой фитнес или кафене до брой стриймвания в конкретна платформа, е задължително да имаш ISRC. Акронимът означава International Standard Recording Code (международен стандартен код за запис) и е код от 12 знака, използван за уникално идентифициране на музикални записи във видео- и аудиоформат.

- Как се случва регистрацията?

- Само с няколко клика в сайта на БАМП, които са официална ISRC агенция за страната ни. Пускаш онлайн заявка, за което не ти трябват две висши образования, и в срок от ден-два получаваш своето ISRC. С него звукозаписът ти влиза много по-лесно в мониторинга на дружества за колективно управление на права като ПРОФОН, които лицензират използването на репертоар на изпълнители и продуценти по различни канали като радио и телевизия, публично изпълнение и пр. ISRC им помага за максимално точна калкулация и разпределение на отчисленията от права към нас. Регистрацията е напълно безплатна, независимо дали сте физическо или юридическо лице. Тук е моментът да уточня, че всеки отделен запис трябва да има собствен ISRC код - тоест ако направиш ремикс на една песен, ремиксът трябва да има собствен код - иначе системата няма как да го "разпознае".

 

Цялото интервю вижте тук.