Вирго Силамаа пред "Телеграф": Без обединението на музикалния сектор и политиците около обща стратегия, няма основа за износ на музика

Вирго Силамаа, научният координатор на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /ЕМЕЕ/ и основател на естонския експорт офис Music Estonia, беше в България за първия по рода си семинар "МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опи и български перспективи", организиран от БАМП. Присъствието на европейските специалисти у нас предизвика значителен интерес в български медии. Предлагаме ви едно интервщ, което Вирго Силамаа даде за една от водещите медии - "Телеграф".

-Здравейте, г-н Силамаа. Вие пристигате за първия в България семинар, посветен на музикалния експорт и организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/. Какво мислите за тази инициатива? Дали подобен семинар-дискусия може да е първа стъпка към изграждането на устойчиви политики за износ на българска музика и подпомагане на българските артисти и продуценти в тази насока?

-Развитието на капацитета за износ на музика на изпълнители, професионалисти и музикални предприемачи е дългосрочна цел и изисква координация и сътрудничество на няколко нива. Обединяването на различните заинтересовани страни в тази обща цел – както музикалният сектор, така и политиците – е от жизненоважно значение за създаването на достатъчно широка база. Много се надяваме този диалог да продължи. Създаването на политики по този начин – съвместно - е много по-трудно от едно техническо решение отгоре-надолу, но е необходимо за постигане на успех в дългосрочен план. Защото тези, които ще трябва да направят износа на музика успешен, са многото артисти, професионалисти и музикални компании, които поемат риска и полагат усилия да опитат. Ще ви е необходима система за подкрепа, която да им помага, която е гъвкава и се усеща от музикалния среди като тяхна "собствена".

-Наред с работата Ви в ЕМЕЕ, Вие сте основател на естонския музикално-експортен офис MUSIC ESTONIA и имате опит от първа ръка с износа на музика от държава с малък пазар, дори по-малък от българския. Артистите от подобни малки пазари не са толкова добре подготвени за експанзия навън, както колегите си от големите пазари. Как и с какво един експорт офис може да помогне в ситуацията?

-Когато говоря за капацитета за износ на музика, имам предвид както необходимите налични ресурси, така и възможностите за използването им. Ситуацията е различна във всяка държава. Да, по-големите държави осигуряват по-голям вътрешен пазар за изпълнителите и музикалните компании, за да печелят приходи и да натрупват резерви, които по този начин могат да инвестират в своите стратегии за интернационализация. Артистите от по-малките страни – като Естония – трябва да преминат границите много по-рано. Това е предизвикателство по отношение на инвестициите, на професионалните мрежи и на знанията. Когато създадохме музикално-експортен офис в Естония, първо трябваше да разберем какъв е настоящият капацитет за износ на музика и какви са реалните нужди и предизвикателства в сектора. Тествахме много подходи, различни програми и т.н. и открихме, че някои от тях работят. Достатъчно стабилното финансиране за такава организация е от решаващо значение, за да може някой да свърши тази работа. Особено в по-малките страни, където подобна функция за развитие не може да бъде оставена просто на по-големите компании в бранша. Офисът за износ може да помогне по много начини, от предоставяне на информация, обучение, организиране на присъствие на международни професионални събития и подпомагане на работата в мрежа, и не на последно място трябва да може да осигури някакво финансиране.

-Какво носи на местната музикална общност изнасянето на музика извън границите на страната?

-Много е вероятно мечтата на всеки артист и творец да е да направи света своя сцена и да намери своята публика сред общности от цял свят. Културният обмен, който се случва, когато един артист се среща с публика от другаде, може да бъде от жизненоважно значение за артистичния растеж и откриване. Освен това, по-широкият пазар и аудитория могат да осигурят както място за растеж, така и повече приходи. Разбира се, не всеки трябва да се стреми към глобална кариера, но тези, които го правят, трябва да имат наличните възможности. 

Цялото интервю на Вирго Силамаа може да прочетете ТУК!

Снимка: БАМП